Lepinguga tagatakse võimalus osta esialgu 80 miljonit mRNA-1273 nimelist vaktsiinidoosi kõigi ELi liikmesriikide nimel ning hiljem tellida veel kuni 80 miljonit doosi, mis tarnitakse siis, kui vaktsiin on osutunud ohutuks ja COVID-19 suhtes tõhusaks.

Moderna on USAs ettevõte ning tema vaktsiinitehnoloogia põhineb RNA molekulidel, mis transporditakse rakkudesse lipiidipõhiste nanoosakeste abil. Aluspõhimõte on sellise molekuli kasutamine infokandjana, tänu millele suudab keha ise toota valke ja tekitada püsiva immuunsuse COVID-19 suhtes.

Moderna tegevjuht (CEO) Stéphane Bancel paljastas sel nädalal ka nende loodud vaktsiini hinna: 25–37 USA dollarit (21,1–31,2 eurot) annus. Täpne hind olenevat tellitud kogusest. Bancel nentis, et see hind jääb samasse suurusklassi nagu gripivaktsiin, mida tuleb soetada 10–50 dollari (8,4–42,1 euro) eest doosi kohta. Eurooa Liit loodab, et tegelikuks hinnaks kujuneb 25 eurot.

Nüüdseks on EL juba sõlminud sarnased lepingud ravimifirmadega AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV ja BioNTech-Pfizer ning kiitnud heaks lepingu firmaga CureVac.

Palju lepinguid sõlmitakse tagamaks seda, et Euroopa oleks vaktsineerimiseks hästi ette valmistatud, kui vaktsiinid on osutunud ohutuks ja tõhusaks. Liikmesriigid võivad ka otsustada annetada vaktsiine väiksema ja keskmise sissetulekuga riikidele või saata neid edasi teistesse Euroopa riikidesse.

„Ohutu ja tõhus vaktsiin on tavaolukorra taastamiseks ja pandeemiast ülesaamiseks olulisem kui kunagi varem. Keegi ei ole väljaspool ohtu enne, kui kõik on väljaspool ohtu," rääkis komisjoni trvishoiu ja toiduohutuse volinik Stella Kyriakides.

"Me hindame usaldust, mida Euroopa Komisjon on näidanud meie mRNA vaktsiini platvormi vastu, lisades mRNA-1273 nende vaktsiinide portfelli. Mõistame, et selle ülemaailmse pandeemiaga võitlemine nõuab mitmeid lahendusi ja oleme uhked selle üle, et Moderna saab panustada sellesse globaalsesse jõupingutusse," ütles

Moderna tegevdirektor Stéphane Bancel ütles, et ettevõte on oma strateegiliste partnerite Lonza ja Roviga suurendanud oma tootmisvõimsust väljaspool Ameerika Ühendriike, et heakskiitmise korral suuta 2021. aastast alates toota umbes 500 miljonit doosi ja võimalusel kuni 1 miljard doosi aastas.