ICEMAN:
, 2007. aasta vormel ühe maailmameister kinnitas, et teab mida teeb, kui rajalt välja sõitnuna püüdis kinnisest väravast tagasi rajale saada. Aga tänavune etapivõit muidu ikka veel kehvapoolse Lotuse roolis oli saavutus omaette. Hüüdnimi Iceman ehk jäämees peaks küll viitama tema põhjamaisele rahule, aga kirjas on see hüüdnimi ka tema kiivri peal.

LORDI: Soomlasi ei saa vist eriliseks laulurahvaks pidada, sest tõelised laululinnud pole neil kunagi Eurovisionil edu saavutanud, vaja oli ikka tõeliselt rasket rokki, et koletisenäolised soomlased said kordki suurima võidu koju viia. Aga see oli juba aastal 2006 ja seejärel tuli argipäev tagasi.

OKSANEN: Kirjaneitsi Sofi Oksanen räägib eestlaste valusatest kogemustest, aga peale läheb ta palju rohkem soomlastele. Vasakaktivistid on teda juba mitu aastat süüdistanud selles, et Soome paremale poole kaldu on. Aga kui keegi Soome kirjanikest peaks kunagi veel Nobeli kirjanduspreemiat võitma - pakuks just teda.

OLLILA: Nokia oli kunagine kummikutootja, aga mobiiltelefonide tootmine viis neid tõeliseks maailma suurjõuks ja vedajaks selles oli firma tegevjuht 1992-2006 Jorma Ollila. Tänane Nokia on ainult hale vari Ollila päevadega võrreldes. Muide Ollila on ka Pekingi aukodanik.

SOINI: Pole ta mingi Hitler, vaid populismimagister Timo Soini. Kuigi põlissoomlaste edu valimistel pani osa Euroopast hirmust värisema, on sõnum mida igavene demokraatia ja heaoluriigi fänn Soini kuulutab, pannud ka muid riike pannud mõtlema Kreeka lõputu rahakukru sügavuse peale.

BÄCKMAN: Mees, keda tuntakse vaid väljaspool kodumaad, eriti Venemaal, kes on leidnud jälle isikliku mõjuagendi Soomes. Johan Bäckman ei ole leidnud mõistjaid ei Soomes ega Eestis, aga mees arvab, et tal on mingi missioon. Viia lapsed Soome isade juurest ära, oma Vene emade kätte.

NYKÄNEN: Kui omal ajal lauldi "Lennä, Nykäsen Matti," siis ei olnud küll mõeldud, et sellele peaks järgnema sõna "... vankilaan". Ometi on suusahüppeajaloo suurim kuulsus Matti Nykänen pärast hiilgavat karjääri leidnud tee tõelisse mülkasse, ja oma naise noaga ähvardamise eest istus tänavuse aasta alguses ka vanglas.

DONNER: Filmimees Jörn Donner esindab küll juba kaduvat põlvkonda, kes pani omal ajal aluse seksifilmide läbimurdele peavoolumaailma, aga ta on olnud ka ainus soomlane, kes kunagi Oscarit vastu võtnud, küll produtsendina Ingmar Bergmani nimel filmi Fanny ja Alexander eest.  Ja 1970. aastatel murdis ta tõsiselt piike ka kodumaise tsensuuriga. Poliitikukarjäär on küll selle tausta peal teisejärguline.

MUUMIPAPA: Tema ja ta perekond küll reaalselt ei ela, aga Tove Janssoni väljamõeldud tegelased räägivad, osalt ka Jaapani filmimeeste abil juba miljonite laste meeltes kogu maailmas. Prantslased valmistavad praegu ette juba 2014. aastal linastuvat filmi Muumid Rivieral.

NEEGERMARSSAL: Marssal Mannerheim on olnud peaegu terve Soome riikliku identiteedi alus, aga kui tegemist on nii suure tegelasega, siis midagi tema väärilist temast toota on üsna raske. Ja paraku seni on nähtud armetuid katseid tema üle nalja teha, 2008. aasta nukufilmis üritati temast teha homot, täna TV3-s näidatavas filmis kehastab teda aga neegernäitleja. Renny Harlini tõsisem eluloofilm on seni jääs.