Astronautidel on karantiinispüsimise kohta kahtlemata mõndagi õpetlikku öelda, nii et ma kogusin siia mõnede tarkuseterad kokku.

Peggy Whitson

Praegu 60-aastane Whitson läks ligi kahe aasta eest pensionile, kuid ta veetis kolme missiooni käigus koduplaneedist eemal kokku 665 päeva 22 tundi ja 22 minutit.

Tema sõnul on selline isoleeritus "tegelikult vägagi tehtav", kui suudad kaaslastega mõistlikult läbi saada.

"Paljud inimesed püüavad korraga kodust töötada, lapsevanemad olla ja pereelu elada, nii et kodune elu muutub väga keerukaks. Aga just seda tegime meie kosmosejaama pardalgi."

Astronautidel on muidugi eelis, et nad ei satu karantiini järskult – enne tuleb seda maa peal treenida. "Seda tuleb treenida, sest tahame, et kõik kosmosejaama pardal hästi läbi saaks. Sa ei saa tiimikaaslasi valida, te lähete kõik sinna üles ja peate olukorrast parima võtma," kinnitab Whitson.

Millega siis aega karantiinis aega veeta. "Mina teeksin kõike seda, mida olen plaaninud kunagi teha. Mida teie teeksite, kui teil rohkem aega oleks? Kas loeksite? Kirjutasite luuletusi või teeksite kunsti? Mille peale te olete ammu mõelnud?"

Whitsonile kuulub ka NASA astronaudi rekord järjest rahvusvahelise kosmosejaama (ISS) pardal viibimise osas: veidi üle 534 päeva.

Anne McClain

40-aastane McClain viibis ülemöödunud ja möödunud aastal ilmaruumis kokku 203 päeva 15 tundi ja 16 minutit.

Tema peab tähtsaimaks seda, milles NASA astronaute ka treenitakse: rääkida selgelt, nii et sinust aru saadakse, ja aktiivselt kuulata.

"Pigem tee koostööd, ära püüa võistelda. Hoia kinni grupinormidest. Austa eri rolle selles grupis, teiste kohustusi ja töökoormust. Ole enda eest vastutav. Ära karda teisi kiita," täpsustab ta.

Oluline on samas ka enda juhioskuseid arendada, et grupi võimekust eesmärgi täitmisel positiivse eeskujuga tugevdada.

Astronaut peab ka oskama enda eest hästi hoolt kanda. See tähendab isiklikku hügieeni, piisavalt magamist, mõistlikku ajakasutust, aga ka tuju ülevalhoidmist ja oma isiklike asjade korrashoidmist.

Scott Kelly

56-aastane Scott Kelly on samuti astronaudiametist pensionile läinud. Tema veetis ilmaruumis ajavahemikus 1999-2016 kokku 520 päeva.

Kelly juhised karantiiniperfektsionistidele on konkreetsed ja koosnevad kahest punktist:

1) Hoia omaloodud rutiini. "Näete peagi, et plaani järgimine aitab teid ja teie peret teistsuguse töö- ja elukeskkonnaga kohaneda."

2)Võta aeglaselt. "Kosmoses elades tõmbasin meelega tempot alla, sest ma teadsin, et viibin seal kaua – nagu praegu karantiinis. Leidke aega lõbustustele. Me näiteks tegime tiimikaaslastega filmiõhtuid, koos snäkkidega ja puha. Sarivaatasime kogu "Troonide mängu" – kaks korda algusest lõpuni!"

Üksi olles mees ka luges, pidas päevikut ja mängis pilli.