Küll aga ei pruugi meil olla tarvis käia duši all nii tihti kui arvame, vahendab refinery29.com.

Teadlased on hakanud avastama üha rohkem tõendeid selle kohta, et meie nahal elutsevad kasulikud bakterid, mis oskavad ise toota antibiootikume kahjulike bakterite tõrjumiseks. Heade pisikute pidev mahaküürimine ja -nühkimine võib pärssida meie naha enesekaitsevõimet.

Võttes arvesse, et seni on uurijad avastatud 1700 eri looduslikku antiobiootikumi — ning väga tõenäoliselt on neid veel hulgi avastamata —, võib arvata, et sage pealaest jalatallani sisseseebitamine võib nõrgestada neid kasulikke baktereid koos meie naha loodusliku vastupanuvõimega.

Ärge jokutage ning kasutage leiget vett

New Yorgi Mount Sinai haigla dermatoloogi ning kosmeetiliste ja kliiniliste uuringute osakonna juhataja dr Joshua Zeichneri osutusel võib kuum vesi uhta nahalt maha eeterlikud õlid ning põhjustada nahakuivust, eriti juhul, kui pesemine kestab kaua.

Ta soovitab võtta dušši leige veega kuni kümne minuti vältel; vastasel korral võib nahk muutuda tuhkjaks.

Seep jätke mängust välja

Paljud meist teavad, et eriti tundliku nahaga inimeste jaoks võib seep endast kujutada täiesti mittevajalikku ärritit. Ning kuna pärisseebid võivad nahale mõjuda karmilt, on nende asemel parem kasutada mõnd mitte-seebipõhist niisutavat ihupesuainet.

Lisaks nahatüübile sobiva kehapuhastusaine valimisele annab dr Zeichner ka sellist nõu, mis inimesele, kes soovib puhtaks saada, võib tunduda ebaloomulik — nimelt soovitab ta mitte pesta üleni kogu keha.

Enamasti pole mõtet seebi või kehapesuainega mõsta muid kohti kui kaenlaaluseid, rinnaaluseid, nägu ja jalgevahet. Ülejäänud kehale piisab enamjaolt lihtsalt loputamisest.

Niiskus ennekõike

Dušijärgne kuivatusprotseduur viiakse enamasti läbi kiirustades, ent põhjalikult. Selleks, et niisutavast kreemist kõiki hüvesid kätte saada — ning säilitada ka nahale omast looduslikku niiskust —, soovitab dr Zeichner nahka mitte kuivaks hõõruda, vaid tupsutada.

Samuti tuleks niisutavaid õlisid ja ihupiimasid määrida kehale viie minuti jooksul pärast duši alt tulekut, soovitatavalt aja vältel, mil vannitoa uks on veel kinni ning ruumi õhuniiskuse tase kõrge.

Hoidke tooteid õiges kohas

Järgmisel korral, kui end dušisegisti alt leiate, vaadake enda ümber ringi. Kas dušikabiini riiulil seisab näiteks pudel taimset päritolu näomaski-kreemiga, mis teile kõige rohkem meeldib?

Leidke sellele kiiremas korras uus panipaik. Mitte kõik nahahooldustooted ei kannata dušikabiinis valitsevat niisket keskkonda. Kui neid seal hoida, võivad mõned neist (eriti teatud antioksündandi-sisaldusega tooted ning säilitusainetevabad loodustooted) minna "hapuks" (s.t oksüdeeruda, muuta lõhna, värvust ja/või konsistentsi) ning muutuda vähem tõhusaks.

Uurige nahahooldustoodete etikette põhjalikult ja veenduge, et ladustate ihuhooldusaineid kõige soovitavamates tingimustes (mis enamasti tähendab kuiva ja jahedat kohta).