Töömehed kaevasid Uppsala lähedal asuva Hagby kiriku uue piksekaitse maanduslattide jaoks kraavi, kui nende labidas sattus järsku millegi kõva ja suure vastu, vahendab ajakiri Imeline Ajalugu.

Arheoloog Emelie Sunding oli kaevatööde juures ja mõne minuti ­pärast võis ta kinnitada, et mehed olid leidnud suure viikingiaegse ruunikivi. Sellele lisaks selgus, et seesama kivi oli 1830. aastal kuulutatud „lootusetult kadunuks“.

1830. aastal lammutati Hagbys ajast räsitud keskaegne kirik, et teha ruumi uuele. Kiriku ehitamise ajal ruuni­kivi kaduski ja kuulujuttude järgi olevat see viidud kohaliku kiviraiduri juurde, kes ­sellest veskikivi tegi. Nagu selgub, ei vasta see lugu siiski tõele.

Vanadelt joonistelt tuli välja, et 180 sentimeetri kõrgune ja 130 senti­meetri laiune ruunikivi lebas oma algu­pärases kohas keskaegse kiriku ­sissepääsu ees ja oli aja jooksul kattunud pinnasega. Kohalikud käisid kogu selle aja kivist lihtsalt üle.

17. sajandil joonistas üks rootsi kunstnik selle ruunikivi koos tekstiga üles. Tema joonistus ilmus 1750. aastal ­raamatus „Bautil“, millesse on koondatud enamik Rootsi teadaolevaid ruuni­kive. Raamat aitas vastleitud ruunikivi kergelt tuvastada.

Imeline Ajalugu uuris kivi avastamise juures olnud Emelie Sundingult, kui tähtis see leid on.

Kas see leid üllatas Teid?

See oli sensatsiooniline! Viimane selline avastus tehti 2011. aastal. Asja teeb eriliseks seegi, et seda ruunikivi peeti jäädavalt kadunuks.

Kus ruunikivi praegu asub?

See ootab siseruumides puhastamist, mille konservaator peagi ka ette võtab. Ruunikivi on suurepärases seisukorras, nii et suurt vaeva ilmselt näha ei tule. Kui meil veab, siis leiame ruunikirja soontest värvijääke, mis võivad meile anda uusi teadmisi viikingite ruunikivikunsti kohta. Lõpuks tahame ruunikirjas teksti ja ornamendid taastada algupärastes värvides.

Millal ja kus ruunikivi näha saab?

Ruunikivi viiakse usutavasti tagasi Hagby kirikusse ja pannakse seisma selle koha lähedale, kust me kivi leidsime. Me loodame, et see toimub 2017. aasta jooksul.