Eesti riigile osutab koroonatestide tegemise teenust meditsiiniettevõtete tandem Medicum-Synlab. Neile esitatud tingimused näevad ette, et nad peavad võtma viivitamatult ühendust kõigi saatekirja omavate patsientidega proovivõtmise koha ja aja määramise osas ning registreerima broneeringud proove võtvatele proovivõtukohtadele ja mobiilsetele brigaadidele.

Sõna „viivitamatult" on viimastel päevadel tähendanud pahatihti enam kui ööpäevast ootamist pärast perearstilt saatekirja saamist, enne kui testimise aja osas kokkuleppimiseks ettevõtetelt kõne tuleb.

„Reeglina võtab testimiskeskus saatekirja saanud patsiendiga ühendust hiljemalt saatekirja laekumisele järgneval päeval. Ajutiselt võivad tekkida järjekorrad juhtudel, kui ühel päeval laekub korraga väga palju saatekirju," selgitas Fortele terviseameti tervishoiuteenuste osakonna õigusnõunik Agne Ojassaar.

Ta kinnitas üle, et Synlabil ja Medicumil tuleb patsiendiga tõesti proovivõtuaja ja -koha kokkuleppimiseks võtta ühendust viivitamata pärast saatekirja laekumist ning võetud proovid tuleb analüüsida hiljemalt 48 tunni jooksul pärast proovivõttu.

„Sageli ei saa testimiskeskus patsiendiga ühendust põhjusel, et saatekirjal olev telefoninumber on vigane, patsient ei võta vastu kõnesid võõrastelt numbritelt või on näiteks telefon on välja lülitatud," märkis ta.

Forte palus hetkel valitsevate järjekordade pikkuse osas eile kommentaari ka Synlabi ja Medicumi pressiesindajalt Gerly Kedelaukilt, kes jättis aga lihtsalt küsimustele vastamata.

Testimispunktides ei ole järjekordi, sest sinna minnakse varasemalt broneeritud ajal. Aja broneerimine on aga muutunud aeganõudvamaks.

Küll aga ütles Medicumi juhatuse liige Tõnis Allik eile ERRile, et praegu põhiline võimekuse piiraja kõnekeskus.

"Kui meil varem töötas iga päev 12 tundi 15 inimest, siis praegu me oleme 19 inimese peal," sõnas ta.

Kõnekeskusest helistatakse inimesele, kelle perearst on suunanud koroonaviiruse testile. Suunamiste arv on aga viimastel nädalatel kahekordistunud. Eriti palju kuhjub neid esmaspäeviti - näiteks sel nädalal 3600. Teistel tööpäevadel jääb see arv 1800 kanti.

Inimesed, kes tahavad võimalikult kiiresti saada koroonatesti tulemusi, et tavapärasesse ellu naasta, valivad tihti ka tasulise testimise tee ja selle hind jääb hetkel 70-80 euro kanti.

Kui Eestis on koroonatestimine muutunud sisuliselt kahe ettevõtte monopoliks, siis lõunanaabrid Läti ja Leedu on riskide hajutamiseks valinud testide tegemiseks märksa suurema tegijate arvu.

Lätis pakub näiteks Covid-19 testimist Läti riiklik tugilabor, E. Gulbja Laboratorija (E. Gulbise labor), Centrālā laboratorija (kesklabor) ja mõnel juhul ka toiduohutuse, loomatervishoiu ja keskkonna instituut "BIOR". Leedus on aga Leedus on koguni laborit, mis võtavad proove võtavad ja neid testivad - nende tööd koordineerib riiklik rahvatervise järelevalve labor (NPHSL). Mõlemas riigis on testimine arsti suunamise korral sarnaselt Eestile tasuta.