Avaliku testimise koordinaator, Medicumi juhatuse esimees Tõnis Allik ütles lühiusutluses Fortele, et kõige rohkem saatekirju kuhjub just nädala alguses.

Kui palju võtab täna aega alates perearsti saatekirja edastamisest infosüsteemi, et te inimesele helistaksite testimise aja kokkuleppimiseks?

See on päeviti erinev. Täna, 17. septembri hommikul helistab testimise kõnekeskus 16.09 perearstidelt saabunud digitaalsete saatekirjade alusel testitavatele. Seega saame öelda, et helistame eelmise päeva saatekirju.

Kahel viimasel esmaspäeval on tulnud saatekirju kaks kuni kolm korda rohkem, mistõttu kahjuks esmaspäeva õhtul saabunud saatekirjade saajatele oleme jõudnud helistada alles kolmapäeval.

Tunnistame siinkohal oma kõnekeskuse ülekoormatust ja vabandame kõikide inimeste ees, kes on pidanud ootama.

Toon näitena, et reedel saabus 1510 saatekirja aga esmaspäeval üle 3600. Nädala lõpuks - reedeti, laupäeviti ja pühapäeviti jõuame juba samal päeval saabunud saatekirjade alusel inimestele helistada.

Nii nagu enamus senisest kuuest kuust ja ka edaspidi soovime täita standardit, et helistame hiljemalt järgmisel päeval peale saatekirja saabumist.

Kui pikad on täna ooteajad testile pääsemiseks, mida eeltoodud kõne ajal inimestele pakutakse?

Proovi andmisele aeg sõltub linnade lõikes viiruse levikust.

Teadupärast on praegu mitmed kolded Tallinnas, Ida-Virumaal, väiksem kolle Võrus ja ka Tartus on pea iga päev positiivseid. Tallinna tegime eelmisel nädalal Tallinna Lauluväljakule ja Saku Suurhalli kõrvale uued testimistelgid, nii saime järjekorra lühemaks pealinnas.

Just täna hommikul kontrollisime järjekordasid ja saan kinnitada, et enamikes kohtades saab aja helistamise päeval. Küllaga päeva jooksul saavad sama päeva ajad täis ja kõnekeskuse inimesed hakkavad broneerima aegu järgmiseks päevaks. Siinkohal on taas nädala alguses pikem testimisele ooteaeg ja nädala lõpus lühem.

Erandina on praegu Viljandi ja Paide, kus testime kolmel päeval nädalas - E, K ja R, nii saab näiteks neljapäeval helistades inimene aja reedeks.

Veel ühe näitena võin tuua Saaremaa. Sel nädalal nägime Kuressaares saatekirjade kasvu, aegu ei saanud järgmiseks päevaks ja pikendasime koostöös Kuressaare haiglaga aegu.

Meil on praegu 17 testimispunkti, millest 14 on siseriiklikud saatekirjadega inimeste proovi andmiseks. Kohe kui näeme aegade täitumist, pikendame proovide andmise aegu. Uued punktid avame vastavalt Terviseametiga kokkuleppele sõltuvalt viiruse levikust.

Viimane küsimus: kui pikk aeg on proovi andmisest testi tulemuse selgumiseni ehk tagasikõneni inimesele?

Meievahelises lepingus Terviseametiga oleme võtnud kohustuse anda inimesele koroonaviiruse SARS-Cov-2 testiks proovi andmisest tulemus 48 tunni jooksul.

Tegelikkuses anname valdav enamik vastuseid 24 tunni sees ja labori jõudluse taha ei jää vastuste edastamine inimesele. Proovivõtjate isikukaitsevahendite ja labori diagnostikumide tarnetega meil samuti probleeme ei ole.

Inimestele ei helistata negatiivse vaid ainult positiivse tulemuse puhul, kus kõne ajal nõsutame ja palume ühendust võtta oma perearstiga. Kõik inimesed saavad vastused oma digilugu.ee keskkonda ning neid näeb ka perearst. Lisaks raporteerib SYNLAB iga hommik Terviseametile postiivsed ja kogu tehtud testide arvu ning edastab positiivsete info NAKISesse (Nakkushaiguste infosüsteemi).