Ekspertide kinnitusel leidub teest vähem kibeda ja kohvist õrnema "mullase" maitsega kohvilehetees hulgaliselt selliseid ühendeid, mis kahandavad diabeeti ja südamehaigustesse haigestumise riski, vahendab The Daily Telegraph.

Pealeselle sisaldab kohvilehetee traditsioonilisest teest või kohvist vähem kofeiini ning sellel on tugev antioksüdatiivne ja põletikuvastane toime.

Kohvipuu lehti võtsid uurida Londonis Kew's tegutseva Ühendkuningriigi kuningliku botaanikaaia teadlased koostöös kolleegidega Prantsusmaal Montpellier's tegutseva põllukultuuride mitmekesistamise ühendatud uurimisüksuse juurest.

Uurijad usuvad, et kohvipuu perekonda kuuluvate liikide lehtedest valmistatav tõmmis on seni suuresti tähelepanuta jäänud, kuna inimeste huvi on keskendunud sama taime seemnetele — kohviubadele —, mis pole kaugeltki sama tervislikud.

Ehkki leidub tõendeid, mille kohaselt kohvileheteed on joodud paikades nagu Etioopia, Sudaani lõunapiirkond ja Indoneesia, on varasemad, juba 19. sajandil alanud katsed seda Suurbritanniasse importida ebaõnnestunud.

Uurinud 23 liiki kohvipuid ja avastanud hulga tervisele kasulikke toimeid, loodavad uurijad nüüd, et kohvileheteest saab tõsiseltvõetav konkurent Briti turul ammugi kanda kinnitanud kohvile ning mustadele ja rohelistele teesortidele.

Kew' botaanikaaia juures töötav taimeteadlane dr Aaron Davies kirjutas ajakirjas Annals of Botany ilmunud artiklis, et uurijate analüüsitud seitse kohvipuuliiki sisaldasid ohtralt mangiferiini — enamasti mangodes leiduvat kemikaali, millel samuti arvatakse olevat põletikuvastane ja kolesteroolitaset kahandav ning seega aju närvirakke diabeediohu eest kaitsev toime.

Lisaks sisaldavad kohvilehed hulgaliselt antioksüdante, mis teadupärast aitavad tõrjuda südamehaiguseid, diabeeti ja vähktõbesid.

Ajalehe The Daily Telegraph pühapäevases numbris kommenteeris Dr Davies: "1851. aastal reklaamiti kohvilehetõmmist kui "järgmist teed" ning ilmusid aruanded selle kasulikest omadustest.

Kirjutati, et see pakub kiiret leevendust näljale ja kurnatusele ning "puhastab aju ämblikuvõrkudest". Samuti väideti, et kohvipuu lehtedest tee on eriliselt värskendav — ehkki mõnede kriitikute hinnangul ei kõlvanud see juua."