Inglise keeles on koguni vanasõna, milles õunte riknemise taoline iseärasus näitlikustab halva eeskuju nakkavust (One bad apple ruins the whole bunch). On tol metafooril aga tõepõhja, uurib mental_floss.

On küll — nimelt eritavad mõned puuviljad nagu pirnid ja õunad küpsedes gaasilist hormooni etüleeni, mis muu hulgas kiirendab küpsemisprotsessi.

Kui frukte säilitatakse üheskoos, ajendab igast viljast õhkuv etüleen ümbritsevaid vilju kiiremini küpsema (ja vastupidi).

Kirjeldatud efektil rajaneb ka kaval nipp toore avokaado järelküpsetamiseks kiirkorras — nimelt tuleb see koos küpse õunaga ööseks paberkotti torgata.

Mida küpsem on vili, seda rohkem eritab see etüleeni. Üleküpsenud naum toodab veel eriti ohtralt etüleeni, mis toob kaasa gaasi sellise kontsentratsiooni, et kõik viljad küpsevadki üle.

Nii et õigetes tingimustes ja piisava aja jooksul võib üksainus õun tõesti panna ümbritsevad õunad ägedamalt küpsema — ja viimaks mädanema.

Rõhutamist väärib ka tõik, et üksainus hallitusega nakatunud õun nakatab suure tõenäosusega kõik puuviljad, millega seda koos säilitatakse, kuna hallitus otsib pidevalt uusi toitaine-allikaid ja levib pidurdamatult.

Mõlemal juhul piisab kogu korvitäit untsu keeravate sündmuste ahelat tingiva doominoefekti käimalükkamiseks tõepoolest ühestainsast õunast.