Kuidas see "rahvatarkus" täpsemalt tekkis, selgitab mental_floss.

II maailmasõja ajal pommitasid Saksa lennukid korduvalt Suurbritanniat. 1940. aastate algupoolel rajasid britid Inglismaa lõunarannikule radarijaamade aheliku, mis võimaldas Saksa pommilennukeid tuvastada ja alla tulistada enne maismaani jõudmist,

Kuna vastava tehnoloogia olemasolu püüti sakslaste eest varjata, algatas Briti luureteenistus propagandakampaania, mille keskmeks oli kaitseväelaste uskumatult hea nägemine.

Eriti tõsteti esile kapten (ingl Flight Lieutenant) John Cunninghami, Briti õhujõudude lendurit, kes võime tõttu kottpimedas öös pommilennukeid märgata pälvis hüüdnime Kassisilm (ingl Cat’s Eyes). Tema imetlusväärne silmanägemine kirjutati porgandiküllase toiduvaliku arvele.

Kampaania hõlmas toitlustusministeeriumi, mis hakkas tootma porgandite ja muude juurviljade hüvesid kiitvaid voldikuid. Sageli võis neil kohata tegelast nimega Dr Carrott (Doktor Porgand) ja loosungit: "Porgandid tagavad hea tervise ja aitavad pimenduse korral hästi näha".

Nii sakslased, Briti reakodanikud kui lapsevanemad kogu maailmas jäid porkna-propagandat uskuma ning korrutasid seda lõputult järgnenud aastakümnetel, aidates sel moel Briti õhujõudude edu tegelikke põhjuseid varjata (ja motiveerides jõmpsikaid juurvilja sööma).

Briti sõjaaegne propaganda omistas porganditele omadusi, mida neil tegelikult pole, kuid päris tühjal kohal need väited siiski ei rajane.

"Kassisilmi" porgandisöömine küll ei anna, kuid porgandid on silmade tervisele ometi kasulikud, kuna sisaldavad palju beetakaroteeni — karotenoid-pigmenti, mis on vitamiini A oluline lähteaine.

Äärmuslik A-vitamiini vaegus, mis arengumaades on tänini tõsine probleem, võib kaasa tuua kanapimeduse ja muid nägemishäireid. Arenenud riikide mitmekülgselt toituvad elanikud saavad A-vitamiini enamasti piisavalt.

Tõsi, nende nägemist, kes A-vitamiinipuuduse all ei kannata, porgandite osakaalu suurendamine toiduvalikus ei paranda.