Eelmisel kuul teatati nimelt, et üks Mexico Citys elav 17-aastane poiss langes perega õhtustades krampidesse ning suri hiljem. Kohaliku meedia sõnul oli põhjuseks just nimelt „maasikas“ (hispaania keeles chupeton), mille ta oli oma pruudilt saanud – tänu sellele tekkis tromb, mis jõudis poisi ajju ja põhjustas rabanduse.

Popular Science küsis Ameerika hematoloogiaühingu presidendilt Charles Abramsilt, kui tõenäoline selline asi on. Abrams ütles, et kuigi see pole täiesti võimatu, on tõenäosus, et selline asi juhtuks, erakordselt väike. See võib juhtuda siis, kui inimese veresooned „maasika“ tegemise ajal rebenevad, ent seda saavutada on „maasika“ autoril väga keeruline.

Trombid võivad tekkida nii verd südame suunas kandvates veenides kui ka südamest verd välja erinevatesse kehaosadesse kandvates arterites. Nende teket soodustab see, kui vere loomulik voolamiskiirus on häiritud.

Kui tromb tekib arteris, võib see viia selleni, et veri ei jõua enam näiteks ajju ja põhjuseks on insult. Enamjaolt on arterites tekkivad trombid põhjustatud ateroskleroosist ehk arterite lubjastumisest – see juhtub, kui rasv ja kolesterool ladestuvad ning arterid muutuvad jäigemaks ja kitsamaks. Kui tromb tekib veenis, on tavaliselt põhjuseks vigastus. Veenide seinad on õhemad kui arterite omad.

„Ma olen väga üllatunud, et „maasikas“ võis seda põhjustada,“ lausus Abrams. „See peab olema väga tõsine trauma, et arteris tromb tekiks, palju tõsisem traumast, mida on vaja veenis trombi tekkeks.“

See pole ainuke raport juhtumist, kus „maasikas“ on trombi ja hiljem rabanduse põhjustanud. Aastal 2010 teatati juhtumist Uus-Meremaal, kus üks 44-aastane naine avastas, et tunneb end paar päeva pärast „maasika“ saamist jõuetuna ning ta vasak käsi jäi halvatuks. Ta sai terveks pärast seda, kui arstid talle verevedeldajaid välja kirjutasid. Arstid kirjeldasid juhtumit kui „ebatavalist nüri esemega põhjustatud traumat kaelale ja unearterile“.

Veenides tekkinud trombid tavaliselt rabandust ei põhjusta, aga need võivad viia veenitromboosini- Samuti võivad veenides tekkinud trombid sattuda kopsu, mis on üsna ohtlik stsenaarium – võib tekkida kopsuemboolia, mis tähendab seda, et mõni veresoon kopsus ummistub ning verevarustuseta piirkonnas võib kude kärbuda.