Forte on kirjutanud, et ambra ehk nn hall merevaik tekib kašelottide seedekulglas, mille loom välja roojab (või oksendab). Enamasti välimuselt kivikamakat meenutav aine kalgendub ookeanivees ja osa sellest uhutakse kaldale.

Värskelt väljutatud ambral on eemaletõukav hais, pärast pikemat laagerdumist saab see aga magusa ja rammusa hõngu. Ambrast ekstraheeritud lõhnatu alkohol on lõhnaõlitööstuses kõrgelt hinnatud, sest aitab parfüümide (eriti kallite nagu Chanel No. 5) lõhnal kauem püsida.

Kes ambrat leiab, võib seega rikkaks saada. 60-aastane tai kalur Naris Suwannasang sattus aga Nakhon Si Thammarat'i rannas jalutades teadaolevalt maailma suurimale ambraleiule kogukaaluga umbes 100 kilo.

Kohalik ärimees oli nõus maksma kõrge kvaliteediga ambra eest 960 000 bahti kilo eest, nii et kaluril on šanss teenida leiuga kuni 2,62 miljonit eurot. Ta tavateenistus on umbes 550 eurot kuus.

Esmalt peab hr Suwannasang aga ootama asjatundja hinnnagut, et kas ta leidis ikka tõesti ambrat ja kui kõrge kvaliteediga see on.