Vaikses ookeanis elavatest lendkalmaaridest tehtud fotodel põhinev uurimus näitab, et limuskid võivad saavutada õhus kiiruse kuni 11,2 meetrit sekundis. Londoni olümpiamängude saja meetri jooksu finaalis oli Usain Bolti keskmine kiirus 10,31 meetrit sekundis.

Vees ujumiseks kasutab kalmaar reeglina uimi, kuid hädaolukorras võib loom oma pea lähedal asuvast düüsist suure survega vett välja pumbata, muutes end sisuliselt elusaks reaktviimootoriks.

“Lendavate kalmaaride kohta on alati räägitud kuulujutte ja paljud on neid oma silmaga näinud, aga siiani polnud keegi selgeks teinud, kuidas nad lendavad,” rääkis Jun Yamamoto Hokkaido ülikoolist uudisteagentuurile AFP.

Uurijad jälgisid ligikaudu sajaliikmelist parve Vaikse ookeani loodeosas, umbes 600 kilomeetri kaugusel Tokyost ning pildistasid veest välja hüppavaid kalmaare.

“Kõigepealt tõukavad nad end veest välja, siis ajavad uimed ja kombitsad laiali ning liuglevad õhus. Uimed ja kombitsate vahel asetsevad ujulestad toimivad nagu tiivad ja stabiliseerivad lendu. Avastasime, et nad mitte lihtsalt ei hüppa veest välja, vaid neil on väga hästi välja arenenud lennuvõime. Me ei saa enam pidada kalmaare loomadeks, kes elavad ainult vees. On väga tõenäoline, et nad kujutavad endast toiduallikat näiteks merelindude jaoks,” lisas teadlane.