„Tiibetlastel ei ole mingit sõnaõigust radikaalsete muutuste kohta nende elus, mis on juba niigi Hiina poolt igati piiratud,“ ütles Richardson, vahendab YLE Uutiset.

HRW raporti järgi on sundkolimised puudutanud enam kui kaht kolmandikku rahvastikust Hiina võimu all olevas Tiibeti autonoomses piirkonnas ning sama on pidanud läbi tegema ka sajad tuhanded karjakasvatajad muudes tiibetlastega asustatud piirkondades, muuhulgas näiteks Qinghais.

Hiina 2010. aasta rahvaloenduse järgi oli tiibetlaste arv Hiina võimu all olevatel aladel 6,2 miljonit. Neist 2,7 miljonit elab Tiibeti autonoomses piirkonnas.

Karjakasvatajate kultuur hävitatakse täielikult, kui inimesi sunnitakse asuma püsivalt elama „uutesse sotsialistlikesse küladesse“. Inimestelt ei küsita, mida nad soovivad, neile ei maksta korralikke kompensatsioone, korterid on viletsad ning uutes piirkondades ei ole võimalik end ära elatada, teatab HRW.

Hiina valitsus kritiseeris HRW raportit. Välisministeeriumi teatel on HRW ka varem Hiinat pahatahtlikult ja alusetult laimanud.

Välisministeeriumi teatel ei saa keegi eitada, et Tiibet on viimastel aastatel nii poliitiliselt kui ka majanduslikult ja ühiskondlikult tohutult arenenud. Elanike ümberasumine uutesse piirkondadesse on täiesti vabatahtlik, kuulutas välisministeeriumi esindaja.

HRW teatel on ümberasujate hulgas siiski ka rahulolevaid inimesi, kuid paljud tunnevad, et on lihtsalt objektid poliitikas, mida nad mõjutada ei saa. Vaid uue korteri kulud jäävad suures osas nende kanda, nendib HRW.