Põhja-Saaremaa ärimehed, varem pikalt nii piimanduses kui adru utiliseerimises tegutsenud Lembetu Mägissaar ja Tambet Uustulnd täpsustavad, et tegu saab olema jalakäijate tunneliga. Idee tuli Uustulndil justkui trotsist Saaremaa sillaplaanide vastu. „Saaremaa peab jääma saareks, aga see ei tähenda, et siit ei võiks kuiva maad mööda mujale minna,“ ütles ta.

Inspiratsiooniallikaks oli ka väike jalakäijate tunnel Tallinnas A Le Coq Arena naabruses, mis raudtee alt läbi läheb.
Mehed lubavad, et käik saab valmis 2017. aasta jaanipäevaks. Tunneli pikkuseks tuleb seitse kilomeetrit, mille peaks rahuliku kõnnakuga läbi kõndima pooleteist tunniga.

Rumeenlased kaevavad

Kaevetööd läksid lahti augustis, esialgu kaevati ekskavaatoriga 12 meetri sügavune šaht ning seejärel hakkasid käiku Hiiumaa poole kaevama allhanke korras Rumeeniast kutsutud kaevurid.
Kopp löödi mulda Saaremaal Soela ligidal ning tunnelit kaevatakse esialgu ainult ühelt poolt, Mägissaar ütleb, et praegu on umbes kaks kilomeetrit käiku Hiiu- ja Saaremaad lahutava Soela väina alla uuristatud. „Käisin eile alles ise käiku üle vaatamas, töökvaliteet on igati mönus,“ kiitis ta. „Lühike ja mitte liiga paks mees võib juba tunnelis ringi käia, kui käed hästi keha ligi hoiab.“

Tunneli kaart.

Kuna raha siiski napib, on plaanis esialgu teha tunnel vaid ühe inimese laiusena. See tähendab, et korraga saab kahe saare vahel liikuda ainult ühes suunas, vastasel juhul võib merepõhja all tekkida tõsine ummik. Et liikumine oleks reguleeritud, on nii Sõrusse kui Soelasse plaanis tunneli sissepääsude juurde paigutada foorid. Kui roheline põleb, on luba minna.

Hiidlased võivad tunneli kinni ajada

Kodu-uurija Leiger Kagu Emmaste vallast on naabersaare meeste plaanist kuuldes ebameeldivalt üllatunud ega välista, et valminud tunnel võidakse Hiiumaa poolelt kinni ajada. „Kultuuriline põhjus!“ nendib mees, keda on ka Lõuna-Hiiu Hardi Tiiduseks kutsutud. „Hiiumaa on meretagune maa, kuhu tullakse seilates, tunnelid jäägu Alpidesse.“

Mägissaar ja Uustulnd ütlevad, et näevad tunneli sihtgrupina „tavalisi inimesi.“