Jalahaisu tekitav bakter leiab rakendust samuti toiduainetööstuses

 (19)
Jalahaisu tekitav bakter leiab rakendust samuti toiduainetööstuses
Juust Limburger (vabakasutusfoto, de.wikipedia.org, MarkusHagenlocher)

Haisvate juustude saladus on... jalahigi-bakter!

Pole vähe neid, kes senitundmatut juustu kohates nina kirtsutavad ja kurdavad, et see haiseb nagu pesemata jalad.

Ehkki taoline avaldus võib tunduda juustu suhtes solvav, ei pruugi inimeste ninad neid tegelikult sugugi petta!

Ehkki inimese kehalõhnu tekitavad paljud eri bakterid, on üks konkreetne bakteriliin vastutav haisvate jalgade spetsiifilise "higiste botaste leha" eest, nimelt Brevibacterium linens.

Vänge aroomi allikaks on bakteri ainevahetusprotsesside käigus tekkivad väävliühendid, mida nimetatakse S-metüül-tioestriteks.

Sama bakteriliini, Brevibacterium linensit kasutatakse mitmete juustusortide nagu Münsteri, Raclette'i ja Limburgi juustude laagerdamiseks.

Just Limburgi juust, nn Limburger, on "haisvatest" juustudest tuntuim. Osalt sellepärast, et see on siiamaani populaarne Saksamaal ja ümberkaudsetes riikides (nagu ka nendest riikidest pärit emigrantide hulgas mujal maailmas). Osalt ka põhjusel, et see on aastatega jõudnud paljudesse filmidesse ja koomiksitesse haisujuustu üldtuntud etalonina.

Allikas: How-to Geek