Oled sa A, B, AB või O? Selliseid küsimusi esitatakse seal nii esimesel kohtingul kui kasvõi töölevõtul, kirjutab BBC. Meedias on hakatud avaldama lausa veregrupihoroskoope, mullu põhjendas aga üks minister oma rumalat esinemist ka sellega, et tal on veregrupp B.

Jaapanlased usuvad, et inimesed, kelle veregrupp on A, on tundlikud täiuseihaldajad ja head meeskonnamängijad. Veregrupi O esindajad on aga uudishimulikud, helded, kuid jäärapäised. Veregrupilt AB-d on kunstihuvilised, kuid müstilised ja etteaimamatud. Veregrupp B tähistab aga röömsameelsust, ühendatuna ektsentrilisuse, individualismi ja isekusega.

Selles teoorias on küll palju sarnasusi juba antiik-Kreekas eristatud temperamenditüüpidega (koleerik, flegmaatik, sangviinik ja melanhoolik). Raamat, mis seostas veregruppe isikuomadustega muutus hiljuti Jaapanis tõeliseks bestselleriks, müües viis miljonit koopiat.

Ligemale 40 protsenti jaapanlastest omab veregruppi A+, 30 protsenti O+, 20 protsenti B+ ja 10 protsenti AB+. Kõiki reesusnegatiivseid on kokku vaid pool protsenti, mistõttu, neid selles teoorias esile ei tõsteta.

Enamik inimestest mujal maailmas ilmselt isegi ei tea, mis gruppi veri neil on, seda on vaja teada alles siis kui vereülekannet vaja teha. Vale gruppi verd ei võta organism omaks. Esimest korda tuvastati veregruppide olemasolu aastal 1901. Kokku on tänaseks tuvastatud 32 veregrupisüsteemi.

Jaapanis hakati veregruppe jälgima juba 1930. aastatel, kui erivägesid komplekteerides pandi sõdureid nendest lähtuvalt ühistesse üksustesse, 1970. aastatest on veregruppide teooriat aga tõsiselt edasi arendatud. Ka sportlaste ettevalmistamisel on veregrupiteoorial tõsine roll.

Võrdluseks veregruppide esinemissagedus Eestis kliinikum.ee andmetel:

A Rh pos 31 %, A Rh neg 4,5 %

B Rh pos 20 %, B Rh neg 3 %

AB Rh pos 6 %, AB Rh neg 1 %

0 Rh pos 30 %, 0 Rh neg 4,5 %