Õpetlased mõistsid hukka ka ekslike maailmalõpu-kuulutustega rahva seas hirmu ja segadust külvava ajakirjanduse, vahendab International Business Times Australia.

Pakistani Rawalpindi elanik Muhammad Saeed tunnistas, et sai närvivapustuse, kui luges ajakirjast uudiseid 21. detsembril aset leidva viimse kohtupäeva kohta.

"Ma ei tea, kas see jutt on õige või vale, aga mõte massilisest hävingust kogu maailmas võib igaühe paanikasse ajada. Keelasin otsekohe lastel taoliste lugude lugemise ja vastavasisuliste uudiste jälgimise," rääkis Muhammad Saeed.

Rawalpindi usuametnik Muhammad Adam Khan selgitas, et koraani sissejuhatuse 25. peatükis on selgelt öeldud, et keegi peale kõikvõimsa Allahi ei tea, millal täpselt maailm lõppeb.

Kõikvõimalike "lõpuaja märkide" nägemise sagenemist enne oletatavat viimsetpäeva põhjendas ta aga inimeste ebausklikkusega ja sellega, et nad ei otsi fakte koraanist ja hadithidest.

"Nende väidetel, kes taolisi sündmuseid ette on kuulutanud, puudub igasugune alus, samas kui see, mida meie, moslemid, räägime, rajaneb koraanil ja hadithidel," rõhutas ta.

Islamiusklikud peaksid õpetlaste osutusel igasuguseid maailmalõpu-kuulutusi eirama, kuna maailma ainus looja on kõikvõimas Allah, kes üksi teab, millal on õige aeg see maailm hävitada.

Kõik usuõpetlased väljendasid erilist muret rolli pärast, mida apokalüpsise-kõmu levitamisel on täitnud islamiriikide ajakirjandus.

Nimelt leiavad õpetlased, et meedia peaks rahvale pakkuma täpseid uudiseid vastutustundlikul kujul, mitte levitama õigustamatud ja põhjendamatuid maailmalõpu-jutte, mis inimesi traumeerida võivad.

Õnneks leidub veebis ka usaldusväärseid infoallikaid nagu Wikipedia, mis maiade kalendri "lõppemisega" seonduvat 21. detsembri viimsepäeva-ettekuulutust tõeks ei tunnista.