Islamiriik (ad-dawlah al-islamīyah) tähistab põhimõtteliselt iga riiki, mille õiguskord rajaneb šariaadile, ehk ennekõike Koraanis kirja pandud põhimõtetele. Ka Iraani Islamivabariik peab end islamiriigiks.

Šaria ehk sharīʿah on aga islamitavadele tuginev õigussüsteem, mis kehtib erinevates vormides ka Saudi Araabias, Sudaanis, Iraagis, Afganistanis, Pakistanis, Bruneis, Ühendemiraatides, Kataris, Jeemenis, Mauritaanias, pole vist ühtki islamiusulist riiki, mis täielikult Koraanist lähtuvat õiguskorraldust eiraks, kui vaid Türgi välja arvata.

See oht aga, mis täna Süüria Raqqa linnas peakorterit peab ja Islamiriigi nime all terrorirünnakuid suunab, on juba astunud sammu kaugemale, võttes omale nime kalifaat, ehk khilāfa, mis tähendab seda, et mullu 29. juunil end kaliif Ibrahimiks kuulutanud Abu Bakr al-Baghdadi loeb end ja üritab ka muud maailma veenda, et ta on prohvet Muhamedi (ehk Muhammadi) otsene mantlipärija.

Meil on põhjust tema deklaratsiooni küll mitte tunnistada, seda enam, et enamik islamimaailma teda kaliifiks ei tunnista, aga üks muutus siiski eelmise aasta suvel toimus.

Lühendid, nagu ISIS, ISIL ja Da'ish enam ei kehti, sest tegemist pole enam vaid Iraagi ja Süüria islamiriigiga, vaid palju suurema, kogu maailmast džihadistlikke terroriste ja muidu radikaale ligi tõmbava terroristliku kalifaadiga, mis jala maha pannud ka Dagestanis, Pakistanis, Filipiinidel, Jeemenis, Egiptuses (Siinail), Liibüas, Alžeerias, Malis ja Nigeerias, ilmselgelt ka Belgias ja Prantsusmaal.

Islamiriigil on juba võitlejaid enam kui veerand miljonit ja neid voolab järjest juurde, nende edenemine Süürias seab varsti ohtu ka Jordaania piirid, nende edenemine Liibüas, Malis ja Nigeerias avab aga võimalusi palju suuremaks sõjaks.

Meenutaks, et al-Qaidas oli tipphetkel vaid kümneid tuhandeid liikmeid, praegu ehk 20 000. Jeemenis, Somaalias ja Süürias on al-Qaidal ka oma territooriumid, mida see rühmitus kontrollib ja mis veel pole Islamiriigi poolele üle läinud. Ka Taliban pole Pakistani ja Afganistani piiril veel lojaalsust vahetanud.

Suurim territoorium, mida Islamiriik hetkel kontrollib, asub küll Süüria ja Iraagi aladel, aga on päris reaalne võimalus, et nad suudavad enda kontrollile allutada veelgi suurema territooriumi, mis ulatuks Nigeeriast Liibüani ja seal Sirte (Surti) linnas ka Vahemereni välja. Islamiriigil on nähtav kohalolek ka põrandaaluses Malis, Niigeris ja Tšaadis. Vaid Nigeerias tegutseva Boko Harami väljajuurimine võimaldaks seda ohtu peatada. Just see on islamiriigi tugevuselt teine sõjaline jõud praegu, olles ilmselgelt saanud ka relvi Muammar Gaddafi lõpututest relvaladudest. Nigeeria väidab küll järjest, et on sellest jagu saanud. Selgelt ennatlikult.

Tugevaim jõud, mis takistab äärmusislamiste Lääne- ja Põhja-Aafrika regioonis võimu haaramast on nimelt seal tugevalt sõjaliselt kohal olev Prantsusmaa, ehk siit ilmselt üks põhjus, miks nüüd Pariisi rünnati. Teine argument ilmselt oli küll Prantsusmaa burkakeeld ja ka osalus nn karikatuurisõjas. Pole märgata, et Süürias Prantsusmaale just kunagist mandaatvõimu tugevalt ette heidetaks.

Kuna "kaliif" Ibrahim enam ei pretendeeri vaid Iraagi ja Süüria valitsemisele, vaid kogu islamimaailma mobiliseerimisele, siis tema võimu kohta harjumuspäraselt kasutatavad lühendid ISIL (Islamic State of Iraq and the Levant) ja ISIS (Islamic State of Iraq and ash-Sham ehk Islamic State of Iraq and Syria) ei kajasta enam probleemi ulatust.

Ka lühend Daesh, mida kasutavad isegi suurriikide liidrid, justkui poliitiliselt korrektsema alternatiivina kalifaadile (millist sõna nad mõistagi ei taha suhu võtta), on samal moel iganenud, pealegi vigane. Kui me just Iraaki järsku Eraagiks ümber ei nimeta, on selle lühendi õige kuju Da'ish (ad-Dawlah al-Islāmiyah fī 'l-ʿIrāq wa-sh-Shām), ehk tegemist on originaalkeelse vastega just lühendile ISIS.

Ajaloolise kalifaadi provints Bilad al-Sham 7. kuni 10. sajandini sisaldas oluliselt suuremat ala kui Süüria, nimelt ulatudes Türgi aladelt Punase mereni välja. See termin võimaldaks nõuda ka kogu Iisraeli, Liibanoni ja Joraania alasid. Aga "kaliif" Ibrahim nõuab endale palju rohkem.
Veidi liialdatud kaart Islamiriigi territoriaalsete nõuete kohta. https://i.dawn.com

Süüria ja Iraagi rindel võib terminit Da'ish ju teoreetiliselt edasi kasutada, kuigi Pariisi rünnanud organisatsioon on ajanud oma kombitsad, või pigem vähkasvajalikud siirded, palju laiemale alale kogu maailmas laiali. Kui ka seekordne terrorilöök lähtus Süüriast, pole mingit garantiid, et järgmist ei korralda näiteks Nigeeria, Jeemeni, Somaalia või Filipiinide terroristid. Kõik ühe ja sama kalifaadi nimel.