Võtsime Võru linnapeaga ühendust teadmisega, et 23. märtsi õhtul pöördusid peaministri ja Võru linnavalitsuse poole Tartu Ülikooli Kliinikumi intensiivravi kliiniku direktor Ago Kõrgvee ja kriisijuhtimismeeskonna juht Joel Starkopf, kelle hinnangul oli Võru maakonnas on kujunenud üliohtlik nakkuskolle ning kelle ettepanek oli kehtestada Võru linnas ja lähiümbruses täielik karantiin koos liikumis- ja kogunemispiirangute ning selle täitmise kontrolliga. Kuidas hindab nädal hiljem olukorda Võru linnapea?

AP: Milline teie seisukoht tänasel päeval on – peate te vajalikuks Võru linna lukku ehk täiskarantiini panna, nagu soovitasid Tartu ülikooli kliinikumi juhtivtöötajad?

AA: Ma ei pea vajalikuks Võru linna lukku panna, aga ma pean vajalikuks veelgi karmistada meetmeid. Minu hinnangul oleksid Saaremaa meetmed üle Eesti optimaalsed. Peaksime ka Taiwani näitel selgelt välja ütlema, et maskide kandmise avalikes siseruumides oleks väga-väga soovitatav – peaksime võtma iga inimest ja iseennast kui potentsiaalset viirusekandjat.

Ma olen selle koolkonna esindaja, kes leiab, et vinti pale keerata tuleks just nüüd, kus me veel suudame vähemalt Mandri-Eestis viiruse levikut pidurdada.

Teil oli eile õhtul ja täna hommikul kontakt peaministriga – andsite ettepaneku edasi?

Jah, tegin Jüri Ratasele ettepaneku kaaluda väga tõsiselt võimalust laiendada Saaremaa piiranguid kogu Eestile. Ainult Saaremaast või Võrumaast minu hinnangul ei piisa.

Võrumaal on tänase seisuga 63 koroonaviirusesse nakatunut ja see annab riigis kolmanda koha. 10 000 elaniku kohta on teil 17,61 nakatunut ja olete selle näitajaga Eestis lausa teisel kohal. Kuidas te praegust olukorda näete ja hindate?

Numbrid näitavad seda, et viimastel päevadel on õnneks registreeritud nakatunute arv olnud küllaltki minimaalne. Reedel oli üks, laupäeval üks ja eile oli lausa null. Samas me näeme, et üle Eesti nakatunute arv kasvab.

Vara on veel järeldusi teha, aga võib olla oli selline äkiline ja kiire nakatumine Võru inimeste seas alarmeeriv. On võetud kokku, omavalitsused on erinevaid meetmeid rakendanud ja püütakse kõigest väest. Samas võib olla kogu Eesti ei tunneta seda ohtu nii kõvasti kui meie.

Olete te Võrus ise kehtestanud täiendavaid piiranguid võrreldes muu Eestiga?

Piirangud on samad, aga me oleme väga tõhusalt rakendanud piirangute täitmise järgimist, et avalikus kohas korda hoitaks. Meil on formeeritud näiteks vabatahtlikud patrullid, mis pidevalt mööda linna ringi liiguvad, postitame soovitus sotsisaalmeediasse ja teeme otsepostitusi.

See kõik i tähenda muidugi, et võitlus on läbi. Tänagi hommikul on mul laual rida punkte, mis on vaja ellu viia: näiteks avasime ettevõtetele võimaluse linna lehtedel ja Facebooki seinal reklaamide oma kojukandeteenuseid.

Ühistranspordi peatamist ma ei poolda, kuna selle kasutajate arv on küll, aga on kriitilise tähtsusega meditsiinipersonali liikumisel viie kilomeetri kaugusel asuvasse Lõuna-Eesti haiglasse. Tean ka, et bussifirma tegeleb pidevalt busside põhjaliku desinfitseerimisega.

Päris Saaremaa stsenaarium ei ole täna Võrus õnneks kordunud.

Me alustasime omavalitsuspiirangutega Eestis kõige varasemalt ja saatsime juba 12. märtsil sisuliselt kogu avaliku sektori viieks päevaks laiali ja tegime platsi puhtaks. Me jõudsime isegi riiklikest meetmetest ette.

Meie plahvatuslik kasv sellest ühest sünnipäevast oli väga kiire ja kui me oleksime kasvõi ühe päeva näiteks lasteaedadega (osad sünnipäevalised olid sealt) hilinenud, siis oleks viirus mööda lasteaedu ja koole meeletu kiirusega edasi arenenud. Siis oleks olnud väga jube olukord.

Muide, kus Võru inimest üldse testitakse? Kui paljusid testitud on?

Võrumaalaste testimist korraldab Lõuna-Eesti haigla. Haigla juures on drive-in punkt. Haigla on koostöös ka kõigi Võrumaa perearstidega ning nad on omavahel kokku leppinud, millistel juhtudel ja kuidas saata inimesi testimisele. Testitute üldarvu ma ei tea, reedel testiti 18 inimest, laupäeval kuus.

Kuidas Võru linnapilt praegu on? Inimesed jalutavad, kohvikud töötavad?

Kui jätta välja see, et mõned noored hetkeks kuskil parkimisplatsil autode ümber kogunevad, siis üldine Võru pilt oli sel nädalavahetusel kapitaalselt muutunud. Minu arvates inimestele valdavalt jõuab olukorra tõsidus kohale.