Biogen on just neuroteadusele keskendunud biotech ettevõtte, mis töötab välja selliste haiguste kulgu muutvate ravimeetodite väljatöötamises nagu hulgiskleroos, spinaalne lihasatroofia, Alzheimer ja amüotroofiline lateraalskleroos. On märgiline, et 14-miljardilise käibega ettevõtte, kes paneb iga-aastaselt 2,3 miljardit arendustegevustesse, tahab investeerida väikese turuga riiki. Eriti ajal, kus töökohti pigem vähendatakse ning investeeringud kahanevad.

Forte uuris Biogeni Soome ja Baltikumi üksuste juhi Mikko Fernströmi käest ettevõtte Eestisse laienemise tagamaid.

Teie ettevõte on Eestisse jõudnud justkui muuseas, öelge palun, mis ettevõte on Biogen - mida see õigupoolest arendab ja toodab?

Biogen on üks maailma suurimaid biotehnoloogia ettevõtteid, fokusseerides neuroloogiliste haiguste ravimeetodite arendamisele. Biogeni asutasid teadlased Genfis 40 aastat tagasi. Nendest teadlastest kaks on auhinnatud ka Nobeli preemiaga.

Täna on Biogeni peakontor USAs Cambridge'is, kuid meil on ka Euroopa peakontor Šveitsis. Biogenil on tütarettevõtted enam kui neljakümnes riigis ja meie ravimid on kättesaadavad rohkem kui sajas riigis üle maailma.

Biogeni 2019. aasta tulu oli 14,4 miljardit USA dollarit, investeerides sellest 2,3 miljardit ainult arendusse. Sel aastal sai Biogen juba viiendat korda Dow Jones Sustainability World Index tunnustuse kui kõige jätkusuutlikum biotech ettevõtte maailmas.

Biogen on ka maailma juhtiv ettevõte hulgiskleroosi - ehk Sclerosis Multiplex - ravimitele ja teerajaja sarnaste bioloogiliste ravimite arendamisele ja turustamisele. Biogen omab ka esimest heaks kiidetud spinaalse lihasatroofia ehk SMA ravimit.

Meil on hetkel arenduses ravimeetodeid veel sellistes valdkondades nagu neuroimmunoloogia, Alzheimeri tõbi ja dementsus, neuromuskulaarsed haigused, liigutushäired, oftalmoloogia, immunoloogia, kognitiivsed häired, ägedad neuroloogilised haigused ja valu.

Biogen avas Eestis ettevõtte juuni lõpus - miks just nüüd, sel suvel, keset sügavat koroonaaega?

Tütarettevõtete loomine on olnud Biogeni globaalne starteegiline plaan, mille eesmärk on olla oma patsientidele ning partneritele just kohalikul tasemel oluliselt lähemal. Me otsustasime nende plaanidega edasi liikuda, olenemata praegusest koroonaaegsest erilisest olukorrast, ja meil on selle üle äärmiselt hea meel, et oleme Eesti kontori edukalt üles seada.

Ma pean ütlema, et Eesti on olnud väga avatud välisinvesteeringutele ning uue ettevõtte rajamine siin on läinud väga libedalt. Me tunneme end Eestis väga teretulnuna juba esimesest päevast alates.

Millised on Biogeni plaanid selle ettevõttega - kas sellesse palgatakse lisaks olemasolevatele välismaa juhatuse liikmetele ka kohalikke töötajaid ja juhte ning mis erialaga inimesi te otsime asute? Kui suureks see ettevõte võib Eestis kasvada?

Me oleme tulnud Eestisse pikaajalise plaaniga.

Me soovime luua koha peal tugevaid partnerlusi ning rääkida aju tervisest laiemalt, et seda valdkonda rohkem avada ja edasi viia. Eesti, nagu enamus lääne riike, on kiiresti vananeva rahvastikuga ja seetõttu aju tervisega seotud haigused on üha laiem probleem.

Neuroloogilised haigused on ühed peamised invaliidsuse põhjuseid Euroopas, moodustades ligi kolmandiku kogu tervishoiu kuludest. Me tahame Eestis selle olukorra parandamiseks olla osa lahendusest.

Alustades on meil ka kõrgetasemeline kohalik eestlastest erialane tiim, kui tegevus suureneb, siis loodame, et meil on võimalik palgata meeskonda veel inimesi.

Milline võiks olla selle ettevõtte sisuline tegevus Eestis - mida see tegema hakkab, mida pakkuma, kust hakkab tulema käive ja kasum?

Olles neuroteaduses eestvedajad, ootame me eriliselt just koostöövõimalust kohalike Eesti teadlaste, meditsiiniasutuste ja akadeemiaga ning isegi start-up keskkonnaga. Eestis tundub olevat äärmiselt palju võimalusi.

Meie kohaliku tegevuse keskmes on teavitustöö ja patsientide teekonna toetamine Biogeni ravivaldkondades. Finantsnumbritest ei saa me praeguses staadiumis veel rääkida, kuna me alles alustame siin iseseisva organisatsioonina.

Kas selleks sisuks võivad olla ka kliinilised uuringud ja eestlastest vabatahtlike osalemine neis?

Absoluutselt. See on tõesti üks teema, millele me fokusseerida soovime.

Koostöös kohalike meditsiiniinstitutsioonidega tahame näha rohkem kliiniliste uuringute toimumist Eestis. Ma arvan, et see on Eestile hea võimalus.