Elamisloakaardi esikülje kujunduselementidena on siiamaani kasutusel Eesti Vabariigi territooriumi kontuuri reljeefne kujutis, mille piirjoonele on kantud tekst „EESTI VABARIIK REPUBLIC OF ESTONIA". Kaardi parema serva keskele on kantud Eesti Vabariigi suure riigivapi stiliseeritud kujutis. Kaardi tagaküljel ilutseb aga suure ja väikese rukkilille eenduv kontuur - rukkilille ühel õielehel on seejuures korduv mikrotekst „EESTI VABARIIK".

Pärast uuendusi saab elamisloakaardi esiküljel olema kujutatud aga Euroopa kontuurkaart ja Euroopa lipu tähed ning elamisloakaardi mõlemal küljel on Euroopa olulise sümboli kujutis - müütiline Europe härja seljas.

Muudatusi on teisigi. Näiteks praeguse punase ja sinise värvusega elamisloakaardi asemel on uus elamisloakaart sinise ja oranži värvusega.

Esiküljele on lisandunud andmed elamisloakaardi kasutaja soo, kodakondsuse ja sünniaja kohta, mis varem olid elamisloakaardi tagaküljel. Väljaandmise koht ja kuupäev on edaspidi elamisloakaardi tagaküljel, kuid väljaandmise koha asemel kantakse tagaküljele väljaandja nimetus.

Elamisloakaardi tagaküljele kantav turvaelement - optiliselt muutuv kujutis - isikustatakse teiste andmetega (näokujutise asemel kantakse turvaelemendile kodakondsuse andmed). Arvestades, et elamisloakaart ei ole reisidokument, on kõikidel elamisloakaartidel edaspidi selle kohta märge.

Europe oli vanakreeka mütoloogias Liibanoni printsess Siidonist, Agenori ja Telephassa tütar, Phoinixi, Kilixi ja Kadmose õde.

Europe oli müüdi kohaselt nii ilus, et temasse armus Zeus. Härg-Zeus Europega Kreeta saarele. Sellest alates kannab piirkond, kuhu kuuluvad Kreeta, Kreeka ja kogu nendest lääne poole jäävad alad, Euroopa nime. Kui Europe vanemaks jäi ja enam Zeusile ei meeldinud, abiellus ta Kreeta kuninga Asterioniga.