"Kui Rootsi eesistumise 2011. aastal üle võttis, oli Taanil laua ääres kolm tooli Taani ühenduse osade jaoks," ütles peaminister Aleqa Hammond Gröönimaa ajalehele Sermistiaq, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Lisaks Gröönimaale on Taani omavalitsusalaks veel Fääri saared. Taani seaduste järgi on Gröönimaal täielik kontroll oma maavarade ja siseasjade üle, kaitse- ja rahvusvahelstes küsimustes langetab otsused Kopenhaagen.

"Kui Rootsi juhtimise üle võttis, anti Taanile ainult üks koht ning Gröönimaa ja Fääri saared pidid istuma taga ega saanud läbirääkimistest otseselt osa võtta," lisas Hammond, avaldades kartust, et samast põhimõttest lähtub ka ühenduse uus eesistuja Kanada.

Arktika nõukokku kuuluvad Kanada, Taani, Soome, Island, Norra, Venemaa, Rootsi ja USA. Kolmapäevasest kohtumisest võtsid teiste seas osa USA välisminister John Kerry ja tema Vene kolleeg Sergei Lavrov.

Hammondi sõnul toetab Gröönimaa sammu ka Taani, kuid Kiruna kohtumisele saabunud Taani välisminister Villy Søvndal nii veendunud ei olnud.

"Taanil on kahju, et Gröönimaa valitsus ei tahtnud osaleda, sest päevakorras on tähtsaid küsimusi."