Esimest korda Itaalia ajaloos on riiklik süüdistaja lasknud vahi alla võtta pea terve politseijaoskonna. See juhtus Põhja-Itaalias Lombardia maakonnas Piacenza linnas.

Vahistatud ametnikud kuuluvad riigisiseseid õiguskaitse-ülesandeid täitvate karabinjeerijõudude (it Arma del Carabinieri) koosseisu. Kümme karabinjeeri said süüdistused uimastitega äritsemises, väljapressimises, varastatud vara käitlemises, ametivõimu kuritarvitamises, seadusevastases vahistamises, kuritegevusele sundimises ja piinamises.

Loetletud kuritegusid panid nad toime kolme aasta jooksul, kuid eriolukorra ajal rikkumised hoogustusid. Kõik tõsisemad kuriteod toimusid karantiini ajal, rõhutas prokurör Grazia Pradella.

Riigiprokuratuuri koordineeritud operatsiooni Odysseus raames on uurimise alla võetud kokku 22 inimest. Viis karabinjeeri viibivad arestimajas, jaoskonna ülem on koduarestis ning veel nelja kahtlusaluse liikumisõigust on kohtuprotsessi eel piiratud. Ainult ühele jaoskonna töötajale pole esitatud ametlikku süüdistust.

Juurdluse käigus paigutati jaoskonda pealtkuulamisseadmed. Pealtkuuldud vestlustest koorub pilt, mida võib võrrelda vaid mõne politsei korruptsiooni teemalise filmi või sarjaga.

Foto: zumapress.com / Scanpix

Karabinjeeri-jaoskond kontrollis uimastite pakkumist, tegeles nende ladustamisega ja kooskõlastas tegevust kohalike uimastiärikatega. Mõnikord müüsid korrakaitsjad uimasteid, mida olid ise varem konfiskeerinud. Juurdluse käigus tuli päevavalgele ka hulk võõramaalaste ja väidetavate uimastiärikate jõhkraid peksmisi jaoskonna ruumides.

Dokumentidest ilmneb lisaks, et karabinjeerid aitasid mitmel puhul uimastikauplejaid, keda pidasid usaldusväärseteks.

Üks neist käis automüügiesinduses umbes 300 km Piacenzast kirdes asuvas Treviso linnas, et hirmutada sealseid töötajaid müüma talle võileivahinnaga Audi A4, mille omanikuks pidi saama politseiniku kaasosaline. Relvastatud mees peksis ja ähvardas töötajaid, kellest üks tegi suurest hirmust püksid märjaks.

Eriti kahtlustäratav oli karabinjeeride elustiil, mis mitte kuidagi nende ametliku töötasuga kokku ei klappinud. Ühele neist kuulus basseiniga villa, kus karantiini ajal valitsuse kehtestatud eriolukorra reeglitele sülitades rahvarikkaid pidusid korraldati.

Näiteks helistas tema naaber lihavõttepüha ajal politseisse, et anda teada aias toimuvast rahvakogunemisest. Dispetšer edastas kõne salvestise villaomanikust karabinjeerile, kes tahtis „lihtsalt uudishimust” kuulda helistaja häält veendumaks, et kaebaja on tema naaber.

Poliitikud tõttasid jaoskonnas toimunut hukka mõistma, kuid ei seadnud kahtluse alla karabinjeeriväe kui organisatsiooni ausust. Äärmusparempoolse erakonna Lega juhi Matteo Salvini osutusel oli tegu „üksikute ametnike potentsiaalse eksimusega”, mis aga ei anna „põhjust määrida kõigi vormi kandvate meeste ja naiste mainet”.

Paraku on Itaalias minevikus korduvalt esinenud juhtumeid, kus politseijaoskonnad on oma võimu kuritarvitanud. Piacenza juhtum on küll äärmuslik, aga mitte ainulaadne.

Foto: Maule, IPA PRESS ITALY, IPA, SIPA / Scanpix