Hädad algasid juba mullu novembris üleujutuste tõttu, mis pani paljusid reisiplaane tühistama, millele järgnes muidugi tänavuse aasta alguses koroonapaanika.

Veneetsia hotelliomanikke ühendav AVA (Associazione Venezia Albergatori) märgib, et ainuüksi möödunud nädalal tühistati lausa pooled hotellireserveeringutest. Pärast koroonaviiruse levikut Itaalias, mis algas 21. veebruaril, on Veneetsia hotellid kaotanud 70% reserveeringutest, mis tehtud välisturistide poolt.

Foto: AFP

AVA juhatuse esimees Vittorio Bonacini hindab, et Veneetsia turismiäri on alates eelmisest novembrist kaotanud umbes 800 miljonit eurot. Linna tavaline turismi-aastakäive on kolm miljardit eurot.

Nii et kaunis Veneetsia on praegu harjumatult inimtühi ja meenutab kummituslinna. Mitmed linna seni suurimad vaatamisväärsused on praktiliselt hüljatud, nt juudi geto ja Campo Santa Margherita väljak.

Foto: AFP

Veneetsia pole muidugi enim koroonaviirusega kimpus olev piirkond Põhja-Itaalias. Näiteks Lombardias on karantiinis 11 väikelinna ja piirkonnakeskus Milano sulges koole, riigiasutusi ja isegi jõusaale, lisaks jättis esialgu ära tänavuse suurürituse Design Week.

Itaalia hotelliomanike peamine ühendus Federalberghi on valitsuselt juba koroonakriisi ajaks maksukergendust palunud. Nende sõnul on reserveeringutühistamisi olenevalt linnast hetkel 30-70% koguarvust.

Veneetsia erineb teistest Itaalia linnadest paraku sellepoolest, et turism on sisuliselt selle ainus märkimisväärne sissetulekuviis. See on pannud kohalikke aktiviste arutlema, et kuidas seda tulevikus muuta.

Foto: AFP