„Operatsioon õnnestus perfektselt, palju paremini kui oli oodata,“ ütles neurokirurg Sandeep Vaishya pärast 15-kuuse Roona Begumi opereerimist Delhi haiglas AFP-le. „Kindlasti on see edu, aga liiga vara on öelda, milline tema tulevane elukvaliteet olema hakkab.“

Roona, kes sündis vesipeaga, leiti Tripura külast eelmisel kuul. Tema vanemad olid liiga vaesed, et ravi eest ise maksta.

AFP fotograafi avaldatud fotode peale pakkus eraorganisatsiooni Fortis Healthcare hallatav haigla Delhi äärelinnas Roonale tasuta ravi.

Kui Roona sündis, soovitasid kohalikud arstid viia ta suurde linna erahaiglasse, kuid 18-aastase isa, 150 ruupiat (2 eurot) päevas teeniva kirjaoskamatu töölise Abdul Rahmani jaoks oli hind liiga kõrge. Roona haiguse tõttu oli tema pea ümbermõõt kasvanud 94 sentimeetrini, mistõttu oli tema aju tohutu surve all ning ta ei suutnud sirgelt istuda ega roomata.

Vaishya hinnangul moodustas Roona peas olnud vedelik pool tema kehakaalust, mistõttu oleks kehal olnud raske kogu selle vedelikuga toime tulla, kui ta pähe oleks kohe asetatud šunt (toru peast vedeliku ära juhtimiseks kõhuõõnde).

Lisaks sellele oli Roonal nahainfektsioon, mis oleks põhjustanud veelgi rohkem komplikatsioone.

Vaishya otsustas kõigepealt juhtida vedeliku Roona peast plastikkotti ja jätkas protsessi, kuni pea ümbermõõt oli kahanenud umbes 60 sentimeetrini. Siis oli võimalik šuntimisoperatsioon läbi viia.

Vaishya sõnul vajab Roona veel väga palju füsioteraapiat, et saaks elada täisväärtuslikku elu. „Tema kaelalihased on väga alaarenenud, nii et ta vajab rohkem toitaineid ja palju füsioteraapiat, et tugevamaks saada. Tema keha peab tugevamaks saama, et ta võiks õppida istuma ja ringi liikuma ja normaalset elu elama,“ ütles Vaishya.

Kaks Norra üliõpilast, Jonas Borchgrevink ja Nathalie Krantz nägid Roona fotosid ja algatasid internetikampaania, millega on kogutud 52 000 dollarit tema perekonna abistamiseks ja edaspidise ravi eest tasumiseks.