Küsimus jätab arvestamata ka intsidendid, kus pahatahtlikud isikud
krokodille 2001. aastal Doonausse või 2008. aastal ühe Läti
suvilakooperatiivi tiiki lahti lasid.

Küsimus on puhtteaduslik - kas siiani Niiluse jões laialt levinud teravahambuline roomaja on kunagi ka palju kaugemale põhja levinud. Vastus paistab olevat jah, aga viimati millalgi 17. sajandil.

Richard Freeman on krüptozooloog, ehk siis tegeleb müstiliste ja tõestamata loomade uurimisega, mõnigi nimetaks tema tööd ka pseudoteaduseks. Neli aastat tagasi on ta vastanud lähemalt küsimusele, kas Euroopas on kunagi olnud krokodille? Mitte siis loomaaedades, vaid vabas looduses.

Tuhandeid aastaid tagasi oli ka Sahara palju niiskem ala kui praegu, kuid 55 000 aastat tagasi hakkas ta kuivama, oaasid taganesid, ka sood ja jõed, kus krokodillidel oli mõnus elu, kuivasid kokku. Kõrbeoaaside seni säilinud krokodillid kasvavad küll vaid kahemeetristeks, samas kui Niiluse krokodille on mõõdetud isegi seitsmemeetristena.

Veel antiikajal elas krokodille Kartaagos (tänases Tuneesias), teateid on palju ka krokodillidest Türgis, Süürias, 20. sajandi alguseski. Jordani jões oli krokodilli mainitud viimati aastal 1525.

Näiteks Sitsiilia kroonikates on kirja pandud rahvapärimusi, kuidas krokodillid kauges minevikus saarele on ujunud. Neid on kirja pandud lausa kolmes - Papireto, Garaffello ja Amenano jões.

On ka võimalik, et krokodillid on elanud kunagi Lõuna-Hispaania ja Lõuna-Prantsusmaa soodes, näiteks üks 17. sajandil püütud krokodilli topis on siiani hoiul Mallorca katedraalis. Võimalik, et ka siis oli krokodill mujalt sisse toodud, et rahvast hirmutada, aga lõpuks võttis kohalik asevalitseja Bartomeu Coch asja kätte ja lasi krokodilli ära tappa.

Krokodille on nähtud ka kaugemal idas, Jaapanist (kus neid on kutsutud draakoniteks, sama tiitliga ehiti enne kinnipüüdmist muide ka seda Mallorca krokodilli) kuni Uus-Meremaani välja (kus neid on segi aetud mososaurustega).

Aga põhjapoolsetel aladel näeb krokodille ja alligaatoreid siiski ennekõike juhtudel, kui nad on kohalikest farmidest või loomaaedadest jooksu pääsenud. Euroopas püsivat krokodillkonda ei ole.