Hüdroksüklorokviinsulfaati (Hydroxychloroquine Sulfate) kasutatakse malaaria, reumatoidartriidi, erütematoosse luupuse ravis. Tegemist on tõenäoliselt hetkel maailma kurikuulsaima ravimiga, kuna seda soovitas koroonaviiruse käes kannataval rahval nädala eest sisse sööma hakata USA president Donald Trump.

Trumpi üleskutse tõi kaasa selle, et ameeriklased ostsid apteegid ravimist tühjaks ja ravimita jäid need haiged, kellele selle toime tegelikult vajalik oli. Liiatigi on selgunud, et hüdroksüklorokviinsulfaadi toime COVID-19 vastu on õhkõrn.

Ravimifirma Teva Baltics ise väidab, et mitmetes Euroopa riikides soovitatakse seda toimeainet raske ja mõõdukalt raske kliinilise seisundiga COVID-19 patsientide raviks ning „seoses COVID-19 pandeemiaga on see nõutud ravimite nimekirjas paljudes riikides, sealhulgas Eestis, Lätis ja Leedus“.

Samas märgib ka ettevõtte tegevjuht Agita Birnbaumaka ise, et selle toimeainega viiakse praegu alles läbi uuringuid, et saada kinnitust senistele üksikhinnangutele, mille järgi hüdroksüklorokviin võib olla efektiivne COVID-19 viiruse ravis.

Eesti: varu võib olla, kasutada tohib vaid haiglates

Eesti ravimiamet on seisukohal, et hüdroksüklorokviini kasu ja kahju suhe COVID-19 puhul ei ole teada ning seetõttu on kasutamisele andnud selged juhised.

„Eestis ei tohi hüdroksküklorokviini kasutada COVID-19 näidustusel ambulatoorses ravis, see võib olla ohtlik,“ leiab amet.

Küll aga võib Eestis täna hüdroksküklorokviini kasutamist kaaluda COVID-19 patsientidel väljaspool kliinilist uuringut ainult siis, kui patsient ei saa osaleda kliinilises uuringus ja on haiglas intensiivrabil ja haiguse kulg on raske.

Amet on välja öelnud ka selle, mida tähendab antud juhul raske seisund: täidetud peab olema vähemalt üks järgmistest: tingimustest hingamissagedus ≥30 x/min; SpO2 ≤93%; PaO2/FiO2 <300 mmHg; infiltraadid >50% kopsuväljast esimese 24-48 tunni jooksul.

Lisaks on lubatud seda ravimit kasutada haiglaravil krge riskiga patsientide puhul, kes vastavad vähemalt ühele tingimusele: vanus üle 65 aasta, krooniline organipuudulikkus (kops, süda, maks, neer), diabeet, koronaarhaigus, krooniline obstruktiivne kopsuhaigus, 2-3. astme hüpertensioon või muu haiguse raske kulu riski kindlalt tõstev faktor.

Iga patsiendi puhul tuleb dokumenteerida patsiendi informeerimine ja nõusolek, hoolikalt kaaluda vastunäidustusi ja ohte ning alati teha enne ravi alustamist EKG.

Ravimiamet leiab igal juhul, et igaks juhuks võib selle ravimi varu Eestis olemas olla.

„Kuna maailmas on ravimi järele nõudlus suur, siis on väikese tagavara omamine hea, juhuks kui selle toime Covid-19 puhul kinnitust leiab,“ ütles ameti pressiesindaja Kristi Sarap.

Ravimifirma lubas tänases teates kinkida Eestile 2400 tabletti. USAle on ta kinkinud neid 6 miljonit ja 10 miljonit on veel plaanis.

Vastuolulised uuringud

Maailmas seni tehtud kliinilised testid näitavad, et ravimi mõju COVID-10 vastu on vaid oletuslikud – on juhtumeid mis näitavad, et sellest võib kasu olla, aga on ka selliseid, mille põhjal mingit efekti pole.

Mitme riigi, sealhulgas USA, Prantsusmaa, Hiina ja Lõuna-Korea arstid on teatanud edust Covid-19 patsientide ravimisel hüdroksüklorokiiniga, mõnikord koos antibiootikumi asitromütsiiniga. Hüdroksüklorokiini laboratoorsed uuringud on näidanud, et see võib ära hoida Covid-19 taga oleva viiruse SARS-CoV-2 sisenemise rakkudesse – aga seda vaid Petri tassis, mitte reaalses elus.

Kliinilised uuringud Hiinas näitasid aga kanali Vox teatel, et ravi hüdroksüklorokviiniga ei olnud tulemuslikum kui tavalised meditsiinilised ravimeetodid ilma selle ravimita. Prantsusmaal 11 patsiendi seas tehtud teises uuringus leiti, et hüdroksüklorokviin ei olnud efektiivne: üks patsient suri, kaks viidi intensiivraviosakonda ja üks patsient, kellel tekkis ohtlik südameprobleem, lõpetati ravi varakult. Rootsis on mõned haiglad lõpetanud ravimi pakkumise pärast seda, kui mõned patsiendid teatasid krampidest ja nägemise hägustumisest.

Lõpetamata kliiniliste uuringuteta ravimi kasutamine võib tekitada aga sama suurt kahju kui haigus ise. Koroonaviiruse puhul on teada, et enamik haigeid paraneb ilma igasuguse ravita.

Hüdroksküklorokviini kasutatakse peamiselt põletikuvastase ravimina artriidi ja luupuse puhul.