Ühe India jõukama usujuhi perekond ja jüngrid on asunud kohtulahingusse küsimuses, kas guru on surnud või lihtsalt väga sügavasse meditatiivsesse transsi langenud.

Tema pühadus Shri Ashutosh Maharaj, usuühenduse Divya Jyoti Jagrati Sansthan asutaja suri tema naise ja poja kinnitusel tänavu jaanuaris südamerabandusse.

Pühamehe jüngrid ei luba aga perekonnal surnukeha tuhastamise eesmärgil teisaldada. Nad väidavad, et guru on tegelikult jätkuvalt elus, viibides vaid äärmiselt sügavas mõtlusseisundis.

Jüngrid on usujuhi keha külmutanud, et see taas üles sulatada siis, kui guru kord meditatsioonitransist virgub.

Shri Ashutosh Maharaj asutas oma sekti 1983. aastal eesmärgiga edendada "iseärkamist ülemaailmsesse rahusse" ning teha tõeks unistus maailmast, "milles iga üksikisik muutub tõe, vendluse ja õigluse kehastuseks läbi igavese eneseteadvustamise teaduse".

Üks guru assistentidest, kes palus oma nime mitte avaldada, kommenteeris: "Maharaj on olnud sügavas meditatsioonis ehk samadhis.

Ta on veetnud aastaid mediteerides Himaalaja mägedes allapoole vee külmumispunkti jäävate temperatuuride juures; selles pole midagi ebatavalist. Ta naaseb elule niipea, kui selle järele vajadust tunneb ning meie kohus on tema keha seni säilitada."

Pühamehe maiseid jäänuseid säilitatakse hästivalvatud kambrisse paigutatud sügavkülmikus usuühenduse sakraalbaasis Jalandhari rajoonis Nurmahali linnas. Rajatisse lubatakse siseneda vaid paaril usuühenduse ladviku liikmel ja sektiliikmetest arstidel.

Ehkki Punjabi osariigi politsei kuulutas pühamehe ametlikult surnuks, muutis osariigi kõrgem kohtuaste selle otsuse hiljem õigustühiseks.

Kohalikud valitsusametnikud väidavad, et tegu on "spirituaalse küsimusega" ning et guru jüngreid ei saa sundida uskuma, et pühamees päriselt surnud on.

Nüüd on surnud guru naine ja poeg teinud kohtule avalduse, milles paluvad uurida Shri Ashutosh Maharaji surmaga seonduvaid asjaolusid ja taotlevad tema surnukeha loovutamist põletusmatuse korraldamiseks.

Pühamehe 40-aastane poeg Dilip Jha väidab, et tema surnud isa jüngrid keelduvad laipa loovutamast, kuna soovivad säilitada kontrolli sektijuhi hiiglasliku finantsimpeeriumi üle.

Shri Ashutosh Maharajile kuulub kümneid suuri kinnisvaraobjekte Indias, Ameerika Ühendriikides, Lõuna-Ameerikas, Austraalias, Lähis-Idas ja Euroopas. Kokku on tema varandus väärt umbes 125 miljonit eurot.