Stalinistlikus stiilis riigikorraga Põhja-Koreas kontrollitakse teatavasti väga karmilt seda, millisele meediale elanikel juurdepääs on. Kõik, mis läänest või Lõuna-Koreast pärit, on tõlgendatud vaenlase toodanguks ja pagemine riigist on lihtinimesele praktiliselt võimatu. Tänu hoogsale ajupesule puudub paljudel kohalikel ettekujutus sellest, milline elu teisel pool piiri üleüldse on.

Aastakümnete jooksul on inimõiguslased üritanud igasuguseid sõnumeid suletud riiki toimetada, ent üsna edutult - Põhja-Korea ja Lõuna-Korea vaheline demilitariseeritud tsoon on karmilt turvatud ja valvatud.

Nüüd aga on abiks droonid. Aktivistid on väidetavalt juba tükk aega nende kasutamist kaalunud, aga nagu CNN teatab, on praegu kätte jõudnud hetk, mil võib raporteerida esimestest edukatest missioonidest. Oslo vabadusfoorumil räägiti eile, et eelmise aasta algusest on droonid toimetanud suletud riiki tuhandeid mälupulki filmide, telesaadete, muusika ja Wikipedia offline-versiooniga.

Põhja-Korea vabastustliikumise No Chain asutaja, riigist omal ajal pagenud Jung Gwang-il ütles foorumil, et tema meelest võivad just välismaise meediaga mälupulgad olla need, mis riiki lõpuks vabaduse toovad.

Samas pole droonitehnoloogia ka Põhja-Korea jaoks midagi ulmelist. Nende droonid (mis olevat küll üsna kohmakad) on juba viimased paar aastat üle demilitariseeritud tsooni Lõuna-Koreasse lennanud, väidetavalt luure-eesmärkidel. Üks säärane juhtum oli tänavu jaanuaris, mil Lõuna-Korea sõdurid drooni nähes ka mõned hoiatuslasud õhku põmatasid. Lennumasin pööras seepeale tagasi kodumaale.

Ei jää võlgu: oma droonid on ka Põhja-Koreal.