Saksamaal võib iga liidumaa ise otsustada oma üldharidussüsteemi korralduse üle. Nii on ka võimalik, et eluõiguse saavad koolid, mis rakendavad pealtnäha täiesti ebatavalisi õppemeetodeid. Berliini kesklinna evangeelne kool (ESBC, The Evangelical School Berlin Centre) on üks sellistest.

Kooli õppeainete hulgast leiab matemaatika, inglise ja saksa keele ning ühiskonnauuringud (social studies). Neile lisanduvad veel kaks abstraktsemat kursust nagu vastutus ja väljakutse. Väljakutse kursusel antakse 12–14-aastastele õpilastele 150 eurot, mida nad saavad kasutada ühe seiklusretke planeerimiseks ja läbimiseks. Seiklusretk, mis võetakse ette meeskonnana, on omakorda põhikooli küpsuseksamiks.

Mõni õpilane valib selleks seiklusülesandeks süstaretke, teised valivad talutöö. Anton Oberländer, keda intervjueeris briti ajaleht The Guardian, valis oma sõpradega kestvusmatka Inglismaa lõunarannikul.

Oskused päriselus hakkama saamiseks

Kogu kooli õppemetoodika uuenduslikkus lähtub põhimõttest, et tööturuolukord muutub ning üha enam läheb tarvis iseseisvat probleemilahendus-, planeerimis- ning infotöötlemisoskust.

Kooli õppealajuhataha Margret Rasfeld selgitas, et kool püüab anda õpilastele ka teadmise, kuidas end ise motiveerida ettevõtmise käigus.
Loe edasi siit