Üürihuviliste lohutus on mõte, et Eestis elada on siiski suhteliselt odav ja vaadake üürihindu läänes, eriti suurlinnades.

Negatiivsete näidete hulgast võib eemaldada nüüd vähemalt Saksamaa pealinna Berliini, kus korteri üürileandja ei tohi enam küsida rohkem raha kui 10 protsenti üle sama piirkonna keskmise.

Ülempiir jõustus alates 1. juunist ning kehtib ka nendele, kes juba eelnevalt elupindu välja üürisid.

"Me ei taha, et olukord oleks nagu Londonis või Pariisis, kus madala sissetulekuga inimesed peavad elutsema linna ühe kaugematel äärealadel," selgitab Berliini korteriüürijate ametliku ühenduse tegevdirektor Reiner Wild.

Elukohakulud Berliinis on tõusuteel, näiteks 2013. ja 2014. aastate võrdluses tõusid need 9 protsendi võrra. Et need "ebarealistlikesse kõrgustesse" ei küüniks, oligi vaja neid piirama hakata. Berliin on esimene Saksamaa linn, mis seda teeb.

Wildi edasine plaan on lasta mõistliku hinnaga elukohti pakkuvaid maju juurde ehitada (piirkondadesse, kus see vajalik on), mille parlament on juba märtsis heaks kiitnud.

Elu Berliinis on olnud veel lähiminevikus ka oluliselt odavam. 1998. a sinna rännanud, nüüd tõlgiametit pidav Lance Anderson meenutab, kuidas suutis ettekandjana töötades ühe vahetuse järel juba üüri ära maksta. Aasta siis oli muide 2003.

Üürihinnad olla nii meeldivad olnud, et tema naaber hankis eraldi pinna lihtsalt oma koertele...