Queenslandi osariigi palgal olevad Austraalia teadlased olid saanud ülesande aretada uus ananassisort, mille vili oleks magusam ja mahlasem, aga tulemuseks oli maitselt kookospähklit meenutav ananass, millele nimeks pandi AusFestival, vahendab Z6Mag.

Osariigi juhtivamaid taimearetajaid Garth Sanewski teatas ajakirjanikele: "Kui me tegeleme aretamisega, siis me ei sea just eesmärgiks luua kookospähkli ega ka millegi muu maitselist ananassi. Ta on magus, vähese happesusega, väga mahlakas. Tal on armas kookospähkli maitse, mida sa ei leia ühegi teise Austraalia ananassi juures."

Ja nüüd kavatsevad nad oma aretustöö vilja kahe aastaga ka põllumajandusele toodetavaks muuta. Kaks aastat tagasi suudeti
aretada ka esimene kohalik ananassisort nimega Australian Jubilee. Austraalia Queenslandi osariik toodab enam kui 80 000 tonni ananasse
aastas, kuid selleks, et importananassidega omal turul konkureerida, oli vaja
aretada oluliselt maitsvamat ananassi.

Näiteks kui seni oli piña colada kokteili tegemiseks vaja kokku segada rummi, kookospähklikreemi ja ananassimahla koos jääga, siis nüüd ei ole kookospähklit eraldi vajagi, piisab uue ananassisordi AusFestival kasutamisest.

Daily Maili andmetel serveeriti piña colada nimelist kokteili esmakordselt 1954. aastal San Juanis Puerto Ricos, kohaliku Hiltoni hotelli Beachcomberi baaris, baarmän Ramón ‘Monchito’ Marrero poolt. Selle kokteili väljatöötamine võttis temal aega kolm kuud.