Laevamudeli ehitanud misjoniühenduse Answers in Genesis presidendi Ken Hami arvamuse kohaselt külastab „Noa laeva“ esimesel aastal koguni kaks miljonit külastajat — see tõstaks atraktsiooni samale pulgale paljude maailmas menukate turismiobjektidega.

Paraku kutsus publikumagneti avamine esile USA ateistlike ühenduste protesti, kes lausa nõuavad, et Kentucky avalikud koolid lõpetaks eksukrsioonide korraldamise "kreatsionistide" rajatise juurde. Protestikirjad saadeti koguni tuhandele koolile viies osariigis. Koolide ülesanne olevat harida, mitte usulist doktriini peale sundida.

Piiblilegend kirjeldab Jumalalt kogu maapealset elu hävitava üleujutuse kohta viimsepäevahoiatuse saanud meest, nimega Noa, kes pääses oma perega katastroofist, ehitades hiigelsuure laeva ja võttes sinna päästmiseks ka kaks esindajat igast loomaliigist. Nüüd valminud laevamakett on Hami arvates kinnituseks, et Piiblis kirjeldatud seiklused toimusid päriselt.

Noa laeva ehitajate osutusel on laevamudel ehitatud täpselt Piiblis antud mõõtmete järgi. Laeva sisse on üles pandud muuseumilaadne näitus: Noa perekonna elusuuruses kujud ja pikad read puure loomakujudega, sh dinosaurustega.

„Ma usun, et see kujuneb üheks suurematest kristliku sõnumi kuulutamise keskustest meie ajalooperioodil,“ rääkis Ham.

Misjoniühendus Answers in Genesis usub, et Jumal lõi kogu universumi umbes 6000 aastat tagasi, mis tähendab, et vanas testamendis kirjeldatud veeuputuse ajal pidid saurused veel elus olema. Teadlased seevastu arvavad, et dinosaurused surid välja umbes 65 miljonit aastat tagasi, ammu enne esimeste inimeste arenemist.

Rahakogumisega sada miljonit dollarit

Hami osutusel ületas Noa laeva kogumaksumus sada miljonit dollarit — oluliselt vähem kui planeeriti kaks aastat tagasi, mil raha atraktsiooni ehitamiseks kogunes napilt ja kava märksa suurema teemapargi rajamiseks tuli kõvasti kärpida.

Miljonid inimesed kuulsid Noa laeva teemalise atraktsiooni rajamisest esmakordselt 2014. aastal populaarteaduslike telesaadete juhi Bill Nye ja Ken Hami vahel toimunud evolutsiooniteemalisel debatil. Paar nädalat hiljem suunas kohalik võlakirjade emiteerimise ettevõte kümneid miljoneid dollareid kiratsevasse rahastuskampaaniasse.
Williamstownis Kentuckys avati hiigelsuur Noa laev.

2016. aasta hakul otsustas föderaalkohus, et Kentucky osariik võib „Noa laevale“ kohaldada kuni 18 miljoni dollarini küündivat maksuvabastust juhul, kui töötajad kinnitavad kirjaliku tõendiga oma kuuluvust kristlaste hulka ja tunnistavad Jeesuse enda lunastajaks.

Umbes kolm kuud pärast debatti andis Ham teada, et Williamstowni linnas korraldatud võlakirjade müügiga koguti projekti tarbeks 62 miljonit dollarit ning paar kuud hiljem alustaski Answers in Genesis ehitustöödega.