„Praeguses kriisiolukorras on valdkondlikult kompetentse ja sektoriga head koostööd omava ministri tagasikutsumine täiesti arusaamatu," ütles Fortele ITL-i president Andre Krull.

„Tänasel hetkel on parteisisestest küsimustest palju olulisem see, et toetusmeetmed on edukalt ja kiiresti rakendatud ning ettevõtlussektorile on tagatud võimalikult kiire kriisist väljumine," märkis Krull.

EKRE esimees Mart Helme helistas täna hommikul Kaimar Karule ja kutsus ta ministrikohalt tagasi. Väidetavalt oli otsuse põhjuseks asjaolu, et Kaimar Karu ei olnud astunud EKRE liikmeks ning ei jaganud erakonnajuhtide seisukohti riiklike kriisitoetuste jagamisel. Uueks ministriks saab Daan õigusbüroo pidaja ja Rae vallavolikogu liige Raul Siem, kes varem töötas maksu- ja tolliametis osakonnajuhina ja kes on EKRE liige.

Startup Estonia juht Maarika Truu ütles, et muudatused valitsuses tekitavad alati ebakindlust, eriti tänasel keerulisel kriisiajal.

"Koostöö Kaimar Karuga jäi küll lühikeseks, aga on alati olnud konstruktiivne - tema näol oli tegemist sektorit väga hästi tundva spetsialistiga ja poolehoid koostööle oli tugev," ütles Truu.

Valitsuse mõttejõud ammendumas

E-Riigi Akadeemia arendusdirektor Hannes Astok ütles samuti, et Kaimar Karu ootamatu tagasikutsumine on põhjustanud väga kahetsusväärse olukorra, mis näitab valitsuse mõttejõu ammendumist.

„Väga kahetsusväärne olukord. Kaimar Karu on erinevalt mitmest eelkäijast minister, kes mõistab nii IT-valdkonna kui ettevõtluse toimimist, oskab seda toetada ja kelle esinemised on nauditavad. Kriisis on Karu olnud selgete ja asjalike sõnumitega ning pakutud ideed majanduse säilitamiseks ja elavdamiseks igati asjakohased. Võime ju Bolti toetuse üle vaielda, aga vähemalt toimub asjalik arutelu, mis ongi oluline," ütles Hannes Astok täna Fortele.

Tema sõnul paistab tänaste arengute põhjal, et „kriis on valitsuse liikmete mõttejõu varusid ammendamas ning riigimeestest on taas poliitikud saamas".

„Ühed reklaamivad end kriisimeetmetega ja tervitavad lilledega maskikaste, teised aga vaatavad, et keegi pühast perekonnast targem ei paistaks. Kättesaamatu peaminister aga kinnitab olukorda, et Ratas on peaminister perekond Helme valitsuses," sõnas Astok.

"Veelkord, väga kahetsusväärne, kui keset kriisi arukad inimesed poliitika altarile ohverdatakse," lisas Astok.