"Need on need kingitud testid," ütles Fortele terviseameti pressiesindaja Simmo Saar ja täpsustaks, et mõlemas kohas on testide läbiviijaks Tallinna kiirabi töötajad.

Testimiskohad on avatud iga päev, Tallinna sadamas ajavahemikus 11-17 ja Tallinna lennujaamas 10-16. Testimisele soovija peab arvestama, et testi tegemine koos tulemuste selgitamisega võtab aega ligi 20 minutit.

Tallinna sadamas toimub testimine täpsemalt Vanasadamas A terminali sõidukite mahatuleku piirkonnas, tolli hoones, mis asub kruiisipääslaga ühes rivis.

Proovivõtumaterjaliks on näpuotsast võetav kapillaarveri.

Testi abil on võimalik tuvastada, kas inimesel on selle viirusega olnud kokkupuude ehk kas inimene on haiguse tõenäoliselt läbi põdenud. Testimisel kasutatakse riigile annetatud antikehade määramise kiirteste.

Testimisele tulek on mõeldud Eesti elanikele, kes reisivad Tallinna sadama ja Tallinna Lennujaama kaudu. Peale testi tegemist tuleb täita ka küsimustik, mis on abiks testi tulemuste interpreteerimisel ning hiljem annab võimaluse anda hinnangut, kui suurel määral Eesti elanikest omavad koroona viiruse vastaseid antikehi.

Eestis on tänaseks kokku tehtud enam kui 90 tuhat PCR testi, mis näitavad, kas viirus on parasjagu inimese kehas. Nendest testidest 1 940 ehk 2,1 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed.

Eesti Ekspress kirjutas ülemöödunud nädalal, et Isamaa suursponsor Parvel Pruunsild ning veel kaks ärimeest – Tarvi Olbrei ja Alari Aho - kinkisid mai alguses riigile 50 000 Lõuna-Korea biotehnoloogiaettevõttes SD Biosensor valmistatud Covid-19 antikehade tuvastamise kiirtesti. Kingitus maksis 420 000 eurot.