On inimesi, kes usuvad tõsimeeli, et tänavu 21. detsembril saab maailm otsa. Et kuna juba maiade kalendris saab tsükkel läbi ja veel eriti kuna laineid on löönud sellele aastale pühendatud katastroofifilm 2012, siis on maailmalõpuootajail kõvasti tegemist.

Teisal aga valmistuvad selleks sündmuseks Guatemala, Mehhiko ja ka nende naaberriikide turismiettevõtted. Mis oleks parem kui maailma ära saata just selles kohas, kus need teooriad innustust saanud, ehk endiste maiade varemete keskel Yucatani poolsaarel.

Väljaanne GlobalPost reatas juba suvel viis olulisemat sihtmärki, mida peaks enne 21. detsembrit ära vaatama:

Uxmal, Mehhikos
Merida linn on koloniaalajastu pärl, kuid sealt algab ka ringkäik maiade varemetesse, nagu Uxmal, Kabah, Sayil ja Labna. Uxmalis on just 21. detsembriks kavandatud teadlaste sümpoosium.

Riviera Maya, Mehhikos
Lennata Cancuni on selge vaheldus võrreldes muude linnadega, lähedal asuvatest luksushotellidest on lihtne pääseda ligi ka ajaloolistele mälestistele.

San Ignacio, Belize
Belizes asuv Cayo piirkond on rikas nii jõgede, varemete kui ka metsade poolest, ennekõike asub sealkandis aga kolm ajaloolist kohta Tikal, Yaxha ja Uaxantun. Ka seal on 21. detsembriks suuri pidustusi kavandatud.

Lago de Atitlan, Guatemala
Odavreisituristidele, nagu näiteks hispaaniakeelsetele tudengitele on tavaliseks sihtmärgiks 35 000 elanikuga linn Antigua. Sealt läände suundudes leitakse tänapäevaseid šamaane, kes ikka veel traditsioone elus hoiavad. Lago de Atitlan on aga vulkaanikraatris paiknev ülimalt muljetavaldav järv.

Copan, Honduras
Hondurase panus maiade kultuuri on küll vaid üks iidne linn, mille varemed asuvad Guatemala piiri ääres. Kuid Copanit nimetatakse ka maiade maailma Ateenaks. Maailmalõpp võetakse sealgi suure peoga vastu.

Maiade tsivilisatsiooni hiilgeaeg oli kolmandast üheksanda sajandini, kuid siiani pole täpselt teada, miks nende kultuur järsult kokku varises, linnad ja templid maha jäeti ja need seejärel umbe kasvasid. Rahvusena on maiad siiani olemas, neid on kokku seitse miljonit inimest.

Video Tikali varemetest: