Üldiselt on iga ära jääv kontsert morjendav nii elamust oodanud publikule kui ka artistile endale. Ometigi on olukordi, kus kontserdikorraldaja peab tunnistama: „Jumal tänatud, et otsustasime kontserdi ära jätta.“ Üks sellistest kordadest tabas džässiklubi Philly Joe’s juhti Reigo Ahvenat. Terve klubi oli kontserdiks valmis, kontserdikülastajadki peaaegu juba kohal, kui ootamatult tuli klubil võtta vastu otsus: õhtust kontserti ei toimu.

Nimelt on Philly Joe’s üks mitmest asutusest Eestis, kes võtnud kasutusele turvaettevõtte G4S pakutava uudse lahenduse, mida nimetatakse automaatseks palavikutuvastajaks. Tegemist on termokaameraga, mis paigaldatuna ettevõtte sissepääsu juurde mõõdab automaatselt, kiiresti ja inimest segamata külastaja kehatemperatuuri. Teadupärast on tõusnud kehatemperatuur ehk palavik üheks esimestest indikatsioonidest võimalikust COVID-19 nakkusest. Lisaks on palavik ka paljude teiste viirushaiguste, näiteks gripi üks peamisi sümptomeid. Täpselt nii mõõtis kaamera palavikku ka Philly Joe’sse proovi tulnud esinejal, mis sundiski klubi kiiresti publiku ja teiste huvides kontserdi tühistama.

Automaatne palavikutuvastaja andis kohe märku, et inimese kehatemperatuur on liiga kõrge. Seepeale anti talle soovitus minna koju, kus ta end üle kraadis ja sai kinnituse, et tal tõepoolest on palavik. Pole teada, mis täpselt muusikul palavikku põhjustas, kuid kindel on see, et mõistlik oli tal jääda koju end ravima. Ja õhtune kontsert tuli seetõttu ära jätta.

„Loomulikult on alati kõige olulisem kõigi tervis, seetõttu on G4S-i termokaameralahendus ikka üpriski asendamatu,“ sõnab Ahven. „Ilmselgelt ei ole aparaat mingiks imerelvaks või vaktsiiniks viiruse vastu, kuid suurepäraseks esimeseks „turvameheks“ ometigi. Kiire temperatuuri mõõtmine ja teadmine, et palavikku (ehk viirust) ei tuvastatud, mõjub positiivselt nii kõigi klubikülastajate turvalisusele kui ka psüühikale, võttes õlgadelt justkui mingi nähtamatu koorma. Seda on näha, kuidas inimesed turvalises keskkonnas ennast ise paremini tunnevad.“

Termokaamera džässiklubi Philli Joe's uksel tagab, et iga külastaja temperatuur on mõõdetud ning lavale ja lava ette pääsevad vaid terved!

Reigo Ahven on külas ja räägib automaatse palavikutuvastaja teemadel ka saates „Tehnotropid”, mida saab kuulata SIIN. Saates tuleb lähemalt vaatluse alla masina tehniline võimekus ja selle plussid-miinused. Vastuseid jagab G4S-i esindaja Priit Orasson.

Jaga
Kommentaarid