Sarnaselt Eesti terviseametiga oli CDC varem soovitanud maske kanda ainult neil, kellel on COVID-19 sümptomid. Nüüd soovitab keskus kanda mittemeditsiiniotstarbelisi riidest maske ka neil, kes ei tunne halba enesetunnet.

"Kodustest tavalistest vahenditest valmistatud ja riidega kaetud näokatteid võib kasutada täiendava vabatahtliku rahvatervise meetmena," kirjutab CDC oma veebisaidil avaldatud teates.

Võtmetähtsusega on siinkohal sõna "täiendav" – kodus püsimine, käte pesemine seebi ja veega ning kahemeetrise vahemaa reegli järgminine on endiselt kõige tõhusamad viisid enda ja oma lähikondsete kaitsmiseks.

Uus soovitus lähtub uutest viiruste leviku uuringutest, mis räägivad, et ka sümptomiteta inimesed võivad olla viirus ekandjad ja seda hingamisteede kaudu levitada.

New York ja Los Angeles on soovitanud juba nädala algusest kõigil elanikel kanda avalikes kohtades näokatteid olenemata sellest, kas neil on haiguse tunnuseid või mitte.

Meditsiinilisi ehk nn N95-maske on kriitiliselt vähe kõikjal maailmas ja neid ei soovita tavainimestel kasutada ka CDC, et hoida neid eesliini töötajatele.

Eesti veel ei soovita

Eestis on üldine arvamus kandumas selgelt seda suunda, et avalikes kohtades oleks maskide lauskandmine täiendav abivahend viiruse leviku tõkestamisel.

Valitsuse teadusnõukoja liige, Tartu Ülikooli bio- ja siirdemeditsiini instituudi professor Irja Lutsar nentis alles teisipäevasel nõukoja koosolekul, et koroonaviiruse kriis tõenäoliselt muudab inimeste käitumisnorme.

„Me peame ilmselt õppima Aasia kogemusest kandma rahvarohketes kohtades viiruste leviku tõkestamiseks maske. See võiks muutuda sotsiaalseks normiks, mida ühiskond laiemalt aktsepteerib,“ rääkis Lutsar.

Sama meelt on Tartu Ülikooli mikrobioloogia osakonna professor Reet Mändar.

„Praegu oleme jõudnud olukorda, kus kõige targem on kõiki inimesi käsitleda kui potentsiaalselt nakkusohtlikke. Paljudel viirusekandjatel ei ole haigussümptomeid või on need väga nõrgad. Või ei ole sümptomid jõudnud veel avalduda, aga 1–2 päeva enne nende teket on inimene juba väga nakkusohtlik. Maski kandmine ühiskondlikes ruumides (poes, apteegis, raviasutuses, ühistranspordis) aitab meil haigust vältida,“ ütles Mändar.

Eesti terviseamet aga oma seisukohta muutma ei kiirusta.

„Tuginedes WHO ja ECDC [Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskus-toim.] analüüsidele on ka Terviseamet seisukohal, et haigusnähtudeta inimesel ei ole viiruse ennetamiseks mõtet meditsiinilist kaitsemaski kanda, sest selle efektiivsus ei ole teaduslikult tõestatud – seda ka gripi puhul,“ ütles Fortele terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna peaspetsialist Natalja Rjabinina.

Ta märkis, et rahvarohketes kohtades maskide kandmine võib piirata nakkuse levikut, kuid eelkõige nakkuse kandumist nakatunud inimestelt teistele.

„Kuid lähtuvalt senistest soovitustest peab diagnoositud viirusekandja või koroonaviiruse sümptomitega inimene püsima kodus ja vältima kontakte teistega sõltumata sellest, kas tal on olemas mingi mask või mitte,“ rääkis Rjabinina.

Kuidas teha ise maski?

Soovitused isetehtud maski valmistamisele

1. Riidemask peab olema õmmeldud mitmekordsest riidest, mis kannatab 60 kraadist pesu ja kuumutamist.

2. Maskiks sobivad muuhulgas näiteks puhastuslappide ja mikrokiududega rätikutes kasutatavad materjalid, tihedam nõude kuivatusrätiku kangas, antimikroobsete omadustega padjapüür.

3. Materjal peab olema selline, millest saab mugavalt läbi hingata.

4. Maski materjal ei tohiks olla liiga jäik vaid naha vastas mugav, sest maski pidev kohendamine vähendab oluliselt maskikandmise efektiivsust.

5. Mask tuleb kinnitada kõrvade taha ning kinnitamiseks kasutada kummipaela või paelu.

Soovitused isetehtud maski kasutajale

1. Mask peab olema korralikult näo ees nii, et suu ja nina on kaetud.

2. Läbi maski peab olema mugav hingata.

3. Mask ei tohi olla niiske. Niiske mask tuleb välja vahetada, sõltuvalt valitud materjalist 2-3 tunni järel. Pideva kasutamise puhul kulub ühel inimesel keskmiselt päevas 4-5 maski.

4. Kui mask on korra lõua peale tõmmatud, seda on käega korduvalt kohendatud, katsutud või see on niiskeks läinud, tuleb mask välja vahetada.

5. Kasutamise järel tuleb mask panna kinnisesse plastikkotti, panna otse pesumasinasse või visata prügikonteinerisse. Mitte mingil juhul ei tohi kasutatud maski jätta vedelema.

6. Kui maski kasutatakse korduvalt, tuleb maski pärast kasutamist pesta pesumasinas vähemalt 60 kraadi juures ja pärast üle triikida või panna praeahju 60 kraadise kuumuse juurde.