Marjade ning puu- ja aedviljade ostmine on riskantne, ehkki õnnestumise korral vägagi nauditav mäng.

Paraku avastame pärast toidukraami eest maksmist ja selle kojutassimist pahatihti, et viljad näevad paremad välja kui maitsevad (kui sedagi).

Pettumuste ennetamiseks oleme kokku pannud järgnevad näpunäited kõige küpsemate ja hõrgumate fruktide valimiseks.

Ananass

Ananassi pole mõtet hinnata värvuse põhjal — ka rohelise jumega vili võib seest olla täiuslikult küps.

Valige välja selline ananass, mis näeb värske välja, millel on erkrohelised lehed ja vastupidav koor.

Peamiseks salanipiks ananasside ostmisel on siiski lõhn. Vili peaks lõhnama magusalt ja ananassiselt. Kui mingit lõhna tunda pole, pole ananass tõenäoliselt veel valmis. Kui lõhn on aga terav ja äädikane, on vili ilmselt üle küpsenud.

Juba koju toodud ananassid sööge kiiresti ära, kuna pärast koristamist need ei järelvalmi.

Maasikas

See, kui maasikas näeb välja, nagu oleks see otse suvise moekataloogi fotolavastusest nopitud, ei tähenda, et see tegelikult hästi maitseb.

Pärast koristamist lähevad marjad küll punasemaks, aga mitte küpsemaks. See tähendab, et muutub nende värvus, aga mitte maitse.

Kuidas vältida võltsreklaami orki lendamist? Samamoodi nagu ananasside puhul, peitub ka maasikate headuse saladus lõhnas. Valige marjad, mis lõhnavad kõige magusamalt — nii ei raiska te raha maitsetule kaubale.

Kirss
Kirsid. (Foto: Wikimedia Commons / Mumumío, www.mumumío.com)

Esiteks on oluline teada, millist sorti kirsse teile pakutakse. Parajalt valmis magusad punased kirsid peaksid olema sügavtumedat tooni.

Kui kirssidel on varred küljes, peaksid need olema erkrohelised. Vältige kirsse, millel varre kinnitumise koht on krimpsu tõmbunud.

Virsik

Virsiku naha värvus sõltub suuresti sellest, millisest küljest sellele kasvamise ajal kõige rohkem päikesevalgust on langenud, nii et ärge jääge ootama, et kollased laigud punaseks tõmbuksid.

Virsikud, mille esineb rohelisi või valgeid laike — eriti varre kinnitumiskoha lähedal — nõuavad aga veel päeva või paar järelküpsemist. Ja loomulikult aitab (väga õrnalt!) pigistamine saada aimu, kas puuvili on juba küps või mitte.

Avokaado
Avokaado (Foto: Wikimedia Commons / David Monniaux)

Nagu mangodegi puhul, ei ütle avokaado värvus selle küpsuse või tooruse kohta suurt midagi. Õnneks on avokaadode küpsusastme kontrollimiseks üks lihtne ja selge meetod.

Pole vaja teha muud kui ettevaatlikult eemaldada avokaado ühes otsas asuv varrenupuke. Kui see kukub kergesti ära, paljastades rohelise laigukese, on vili söömisvalmis.

Kui nupsu on raske eemaldada, pole vili veel piisavalt küps, ja kui eemaldamisel paljastub pruun laik, on parim tarbimisperiood juba paraku möödas.

Tähelepanu: avokaadodelt sabade küljestkatkumine võib kaasostlejates pahameelt põhjustada.

Mango

Esiteks — ärge muretsege mango värvuse pärast. Mangosid esineb väga mitmes värvustoonis, mida põhjustavatel teguritel pole mingit pistmist vilja kvaliteediga.

Ainus viis mango küpsusastet kontrollida on vaadata, kas see katsumisel veidi järele annab. Pehme mango on küps, kõva aga toores.

Tomat

Tomati värvus peaks olema ühtlaselt erkpunane, selle pind prink ja ainult veidi järeleandlik. Maitse prognoosimiseks nuusutage vilja — paremad tomatid lõhnavad magusalt ja veidi puiselt.

Kortsulisi tomateid tuleks vältida — kortsud on märk sellest, et vili on liiga kauaks toatemperatuurile seisma jäetud.

Melon ja arbuus
Arbuus (Foto: Wikimedia Commons / Beyond silence)

Paksu koore tõttu on noist viljadest eriti keeruline midagi välimuse põhjal välja lugeda. Kõigepealt veenduge, nagu kõigi puu- ja aedviljade puhul, et vilja pealispind on suhteliselt plekitu.

Siledakooreliste melonite ja arbuuside pealispind peaks olema matt, mitte läikiv — läikiv koor annab enamasti märku alaküpsemisest.

Krobelise tekstuuriga melonid nagu muskusmelon peaksid pealmise „võrgu“ all olema kuldoranžid.

Nagu enamiku puuviljade puhul, tuleks ka meloneid ja arbuuse nuusutada — need, mis magusalt ei lõhna, on tõenäoliselt toored.

Viimaseks proovikiviks on aga kaal. Küps melon või arbuus tundub oma suuruse kohta eriti raske, nii et mahlaseima eksemplari leidmiseks katsuge valik läbi ja võrrelge sama mõõtu viljade kaaluerinevuseid.

Arbuusi koort on mõtet koputada. Mida küpsem on arbuus, seda õõnsamalt see kõlab.