Vanim säilinud tätoveering on leitud 8000 aastat tagasi mumifitseeritud Lõuna-Ameerika chinchorro hõimu liikme nahalt ning arvatakse, et mõned arheoloogiliste väljakaevamiste käigus leitud rohkem kui 60 000 aasta vanused tööriistad võivad olla tätoveerimisvahendid.

Traditsioonilistes ühiskondades oli sellistel nahakaunistustel mitmeid funktsioone hõimukuuluvuse märkimisest kosmeetiliste ja meditsiiniliste otstarveteni. Püsitätoveeringutest võib aga otsest kasu olla nüüdisajalgi!

Sarvkesta-tätoveeringud

Mõned kehakujunduse entusiastid on lasknud oma silmade sarvkesta tätoveerida ebatavalist värvi. Ent ettevaatust! Selliseid protseduure viib enamasti läbi tätoveerija, kellel puudub kirurgidiplom ja kes pole ka kohustatud töötama sama steriilsetes tingimustes kui päris arstid.

Tõsi, ka silmaarstid teostavad sarnaseid lõikuseid, ehkki mitte nii kergemeelsetel eesmärkidel. Kui teie silma vikerkest on trauma või haiguse tõttu nihkunud või armistunud, võib võrkkesta-tätoveering inetu armi edukalt peita.

Nägemist silmatätoveeringud aga küll mitte mingil ei paranda; neid soovitatakse vaid patsientidele, kes on kahjustada saanud silmast juba pimedaks jäänud või jäämas.

Meditsiinilise teabe tätoveerimine

Kui juhtute olema näiteks penitsilliinile allergiline, on see diagnoos tõenäoliselt elupõline. Kindlasti peavad sellest olema teadlikud ka teid ümbritsevad inimesed — eriti juhul, kui olete äsja sattunud õnnetusse ega saa seda neile ise öelda.

Liiga loominguliseks ei maksa oma kroonilistest, potentsiaalselt ohtlikest tervisehäiretest teavitamisega siiski minna. Kiirabitöötajatele on õpetatud meditsiinilise teabega tätoveeringute otsimist konkreetsetest kehapiirkondadest nagu randmetelt ja kaelalt.

Teie biitsepsile, seljale või rindkerele kunstipärases kirjatüübis kantud sõnumit ei pruugi nad üles leida enne kui hilja.

Foto: AFP

Taastamis- ja maskeerimistätoveeringud

Maskeerimistätoveeringute otstarve on sisuliselt sama, mis meditsiinilistel võrkkesta-tätoveeringutel. Tegu pole siiski kaotatud kehapiirkondade tegeliku taastamisega, vaid kõigest vastava illusiooni tekitamisega.

Vilunud kunstniku vormistatud tätoveeritud silmapete võib mõnikord näiteks hõrenevate juuste või rinnavähioperatsiooni tagajärgede peitmisel anda paremaid tulemusi kui kohmakas kirurgiline taastamine.

Tätoveeritud muumiad

Kõikjal maailmas on leitud mitmetest ajastutest ja tsivilisatsioonidest pärit muumiaid, kelle kehale kantud tätoveeringud annavad uurijaile teavet muistse kultuuri kohta.

Kuulus "jäämees Otzi" praktiseeris tõenäoliselt mingisugust nõelravi vormi. Egiptuses on inimesed oma kehadele tätoveerinud kristlikke ingleid vähemalt alates seitsmendast sajandist m.a.j.

Ning ühe "nõidkuninganna" surnukehalt leitud tätoveeringud annavad mõista, et 1600 aastat tagasi eksisteeris Peruus haruldane ühiskond, mida valitsesid naised.