Hollandi kunstiajaloolane Arthur Brand on tuntud kui kuulsate, kas kadunuks või hävinuks peetud kunstiteoste ülesleidja.

Hiljuti õnnestus tal taasleida tema karjääri tõenäoliselt väärtuslikem taies — Bütsantsi ajastust pärinev 1600 aasta vanune mosaiik, millel on kujutatud apostel Markust ja mis varastati 1970. aastatel ühest Küprose kirikust.

Brand on mosaiigi jälgi ajanud viimased kolm aastat. Ta hakkas seda otsima pärast seda, kui oli saanud ühelt kunstikaupmehelt vihje, et taies võib asuda Monacos.

Vahemeeste kaudu, kelle hulka kuulus ka põrandaaluse kunstituruga seotud isikuid, õnnestus tal välja selgitada korter, milles mosaiiki hoiti. Tuli välja, et praegune omanik oli mosaiigi pärinud oma isalt, kes 1970. aastatel seda ostes ei teadnud, et see on varastatud.

„Teadasaamine, et tema valduses on tegelikult pärast Türgi sissetungi Panagia Kanakaria kirikust röövitud hindamatu väärtusega kunstiaare, vapustas omanikku hingepõhjani,“ rääkis Brand.

Omanik nõustus kunstiteose tagastama tingimusel, et talle hüvitatakse selle restaureerimis- ja hoiustamiskulud. Väidetavalt on mosaiik väärt kuni 11,4 miljonit dollarit (10 miljonit eurot). Brand kinnitab, et selle leidmine oli üks tema elu tähtsamaid hetki. Nüüdseks on mosaiik jõudnud tagasi oma õigesse koju Küprosel.

Seni on Brand oma kunstidetektiivi-karjääri vältel leidnud üle 200 kadunuks või hävinuks peetud kunstiteose sürrealistide maalidest II maailmasõja ajal Saksamaa vägede poolt röövitud aareteni. Näiteks 2015. aastal taasleidis ta hobusekujud, mis olid Adolf Hitleri valitsusajal seisnud Saksamaa Riigipäevahoone ees.