Riigivolikogu kiirendatud valimisteks kasutati kõiki vahendeid: esiteks korraldati valimised enne tähtaega ning valimised 5. juulil välja kuulutama pidanud Päts tõi põhjuseks, et sel erakordsel ajal ei ole võimalik valimisseaduses ette nähtud ajakava jälgida.
Valmisseadust muudeti Stalini erivoliniku Ždanovi mõjutusel Varese valitsuse määrustega mitu korda.

Valimisplakat tänaval veel sinimustvalgete lippude all:
Ajakiri "Nädal Pildis", aastal 1940

Kelle poolt oli "õige" hääletada?

Kommunistliku partei juhtimisel moodustati valimisliit Eesti Töötava Rahva Liit (ETRL), mille valimisplatvorm oli äärmislet laialivalguv, nõukogude korra kehtestamisest seal aga juttu polnud.

Opositsiooni kandidaate mõjutati valimistelt kõrvale jääma näiteks hirmutamisega. Ka käskis valitsus esitada paari tunni jooksul oma programmid – kuid ikkagi esitas opositsioon 69 kandidaati. Seejärel kontrollisid ringkondade valimiskomisjonid programme ning said vabad käed kandidaati väljajätmiseks - seda ka tehti. Lõpuks jäi "õige" ETRLi 80 kandidaadi vastu kandideerima vaid üks opositsiooni kandidaat.

Kelle poolt hääletada, selle tegid puust ette ja punaseks ka toonased propagandast läbiimbunud päevalehed. Samuti ilmus valimiste viimasel päeval manitsus "unustajatele".
Päevaleht. 1940
Päevaleht. 1940
Tulemused olid seega ette arvata:
Päevaleht. 1940

"Ajalooline istungjärk"

"Kogu riigivolikogu saal oli pidurüüs: koosolekutesaal oli tulvil punaseid kangaid," kirjeldab toonane pildiajakiri "Nädal pildis" mustvalge fotoreportaaži kõrvale, milline oli nõukogudemeelse riigivolikogu "ajalooline koosolek" 21. juulil.

Istungisaali seintel olid Marxi, Engelsi, Lenini ja Stalini pildid. Saadikud hüüdsid oma loosungeid, mitu korda kõlas "Internatsionaal" ja plaksutati korduvalt ja tormiliselt.

Seppo Zetterberg vahendab oma raamatus nende mõtteid, kes istusid saalis kutsutud külalistena diplomaatiliste saatkondade esindajatena, Soome saadik Hynninen pani oma koju saadetud raporti pealkirjaks "Finis Estoniae" ehk "Eesti lõpp".

"Nähes saadikute süngeid, fanaatilisi nägusid ja kuuldes nende hullumeelseid meeleavaldusi, mida iga kodanliku maailma kohta lennutatud lööklause põhjustas, mõistsin, et minu ees ei ole mingi rahvaesinduskoda, vaid jõuk jakobiine, kes on valmis minema revolutsiooni teel niikaugele, kui neile antud juhtnöörid lubavad."

Suurbritannia aukonsul W.H. Gallienne kirjeldas juhtunut kui teatraalset meeleavaldust, mis tekitas vastikust: kõned olid ühetoonilised ning kogu ettevõtmine polnud muud kui organiseeritud propaganda.

Samal avaistungil, kus otsustati majandus natsionaliseerida, koostati ka sooviavaldus liituda Nõukogude Liiduga.
Ajakiri "Nädal Pildis", aastal 1940
Ajakiri "Nädal Pildis", aastal 1940

Ajakiri "Nädal Pildis", aastal 1940

Ajakiri "Nädal Pildis", aastal 1940

Ajakiri "Nädal Pildis", aastal 1940

Päevaleht. 1940

Vaata rohkem pealkirju toonasest ajakirjandusest siit:

- "Eesti Ajalugu", Seppo Zetterberg (2009)

- Väljavõtted Päevalehest ja ajakirjast "Nädal pildis"