Byron Bay Uus-Lõuna-Walesi osariigis on tuntud kui surfajate-matkajate paradiis, linnakeses endas elab umbes 5000 inimest. Uue päikeseliini pikkus on kolm kilomeetrit ja see sõidab Byron Bay kesklinnast North Beachi linnaossa. See on ühtlasi osa 132 km pikkusest liinist, mis ühendab piirkonda osariigi pealinna Sydneyga.

Päikeseenergiat on kasutama kohandatud 1949. aastast pärinev stiilne vedur, mille katusele on paigutatud spetsiaalselt disainitud kumerad päikesepaneelid. Rongi pardal on 77kWh aku, mis paigutati ühe diiselmootori asemele (neid oli alguses kaks). Selle aku pealt peaks olema võimalik terve tööpäeva graafikujärgsed sõidud ära teha. Rong võtab peale kuni 100 inimest.

"Otsisime tervest riigist vana rongi, leidsime ja restaureerisime selle ja liigutame seda nüüd 4,6 miljardit aastat vana energiaallika toel," ütles mittetulundusühingu Byron Bay Railroad Company arendusdirektor Jeremy Holmes.

Päikest jätkub sinnakanti tublisti: Uus-Lõuna-Walesi linnades on üle 200 selge taevaga päeva aastas. Kui seda pole, on võimalik rongi akut laadida ka peatuses, kus asuvad statsionaarsed päikesepaneelid, mis samuti energiat koguvad. Kui peaks juhtuma, et päikest pole päris pikalt, laetakse rongi aku muude kohalike roheenergialahenduste abiga. Ja kui ilm ikka eriti kaua jube on ja/või taastuvenergia elektrisüsteemid töötamast sootuks lakkavad,saab viimase võimalusena tööle panna ka vana hea diiselmootori (nagu öeldud, jäeti üks kahest mootorist rongi alles).

Taastuvenergiat kasutavaid ronge on muidugi varemgi liikuma pandud - hollandlaste elektrirongid näiteks sõidavad tuuleenergiast toodetud elektriga. Kuid sellist reisirongi, mis ise keskkonnast liikumiseks energiat ammutaks, pole varem nähtud. Austraallaste astutud samm võib olla küll veel lühike, ent tähelepanuväärne on see siiski.

Energiasäästu kasuks räägib seegi, et rongiliin on praktiliselt sirge ühe väga väikese kurviga.