Väljaande Nikkei Asian Review teatel otsustas TSMC ehk Taiwanese Semiconductor Manufacturing Co. lõpetada Huaweilt tellimuste vastuvõtu, et järgida eelmisel reedel välja kuulutatud USA uusi ekspordikontrolli nõudeid.

Juba tootmises olevad kiibid tohib ettevõtte Huaweile üle anda enne 14. septembrit.

Huawei on aailma suurim telekommunikatsiooniseadmete tootja ja ühtlasi TSMC suuruselt teine ​​klient Apple'i järel. TSMC toodab näiteks Huawei mobiilide jaoks protsessoreid HiSilicon.

USA kaubandusamet andis reedel välja korralduse, mille kohaselt ei tohi Huawei ja ZTE osta Ameerikaga seotud ettevõtetelt mitte üksnes tarkvara vaid nüüdsest ka hädavajalikku riistvara - olgu või mobiiltelefonide protsessorite kiipe ja pooljuhte. USA uute sanktsioone eesmärk on muuta Huawei jaoks keerukamaks USA tehnoloogia abil toodetud kiipide hankimine.

TSMC teatas samal päeval, et asub Arizonasesse rajama oma uut kiipide toomise üksust, et vähendada kohalike tellijate sõltuvust Aasia tehastest.

Huawei ja ZTE on kaks Hiina ettevõtet, mis on juba möödunud aasta maist USA julgeolekuriskiga ettevõtete mustas nimekirjas. Ka selles nimekirjas olemist pikendas president Donald Trump eelmisel nädalal aasta võrra. Neil pole õigust oma seadmetest kasutada USA tark- ja riistvara - näiteks Google'i äppe.

USA-Hiina tehnoloogiasõja viimast analüüsi loe siit.

Huawei: USA omavolitsemine kahjustab kõigi tehnoloogiaettevõtete huve

Huawei teatas täna vastuseks USA võimude tegevusele, et tema hinnangul on sanktsioonid alusetud, sest ettevõte on järginud kõiki USA seadusid ja regulatsioone ning suutnud vaatamata survele täita kõiki oma lepingulisi kohustusi.

„Rünnates teisest riigist pärit ettevõtet ei pööra USA selga ainult globaalse vabaturumajanduse põhimõtetele, aga ka miljarditele Huawei kasutajatele ja tarbijatele, mistõttu on igasugused USA võrguturvalisusel põhinevad ettekäänded õõnsad,“ ütles Huawei Baltikumi juht Ricky Chen.

Chen leiab, et sisuliselt kuritarvitab USA oma positsiooni, et hävitada tööstust mitte ainult Hiinas vaid kõikjal väljaspool ühendriike ning tagada seeläbi enda ettevõtetele konkurentsieelis.

"Lõppkokkuvõttes on see tegevus siiski lühinägelik, sest kannatab nii turgude, ettevõtete ja riikide usaldus Ühendriikide kui koostööpartneri suhtes,“ Leiab Chen. „Selles pole kahtlust, et meie äri antud otsusest kannatab, kuid loomulikult proovime ka edaspidi leida lahendusi. Loodame, et meie kliendid ja tarnijad jätkavad meiega koostööd vaatamata USA diskrimineerivale survestamispoliitikale.“