"Telia TV klientideni jõuavad eestikeelsetest kanalitest HD-formaadis kõik ERR-i kanalid (ETV, ETV2, ETV+), Tallinna TV, TV3, TV6, Kanal2, Kanal11 ja Kanal12," selgitab Telia meediasuhete juht Raigo Neudorf. Tõsi, kaks kanalit ei sisaldu Telia põhipaketis - TV3 HD ja TV6 HD vaatamiseks tuleb Telia kliendil mõlema eest lisaks välja käia üks euro kuus.

Sarnaselt Teliale pakub kõiki Eesti HD-kanaleid ka konkurent Elisa. "Kõik Eesti põhikanalid nagu ETV, Kanal 2, TV3, ETV 2, TV6, Kanal 11 ja 12, on vaadatavad HD-kvaliteedis," ütles Elisa meediasuhete juht Taavi Teder. Tema sõnul eelistab Elisa alati pakkuda kliendile pigem HD-kanaleid. Kõik need kanalid on ka põhipaketis kõrglahutusega olemas, kuid sarnaselt Teliale on TV3 HD ja TV6 HD näol tegemist valikkanalitega, mida näeb lisatasu (0,99€) eest.

Levikomi turundusjuhi Paavo Pudani sõnul edastab Levikom HD-formaadis kõiki Eesti kanaleid, mis turul on. "Kokku edastame HD formaadis 30 kanalit, sh kõik ERR-i kanalid (ETV, ETV2, ETV+), Tallinna TV, Kanal2, Kanal 11, Kanal 12, TV3, TV6, TV3+," ütles Pudani. Levikomi kõige kallimas paketis on kõik HD-kanalid olemas, odavamates pakettides tuleb need aga lisatasu eest (1€) juurde võtta.

TVPlay Home (endine Viasat) pakub aga Eesti HD-kanalitest vaid TV3, mis on olemas kuld- ja teemantpaketis. "ETV, ETV2, Tallinna TV, TV6 ja Kanal 2 HD kanaleid me veel ei paku ei paketis ega lisatasu eest," ütles ettevõtte turundus- ja PR-spetsialist Kristjan-Johannes Konsap. Ka kõige odavama - hõbepaketi - klient saab soovi korral TV3 kõrglahutusega kanali endale juurde tellida.

Aga hinnad?

Nüüd tuleme aga hindade juurde: TV-teenust nii Elisa kui ka Telia juurest tellides tasub silmas pidada, et koduinternet ja TV-teenus tuleks sama teenusepakkuja juurest, vastasel juhul tuleb lisaks maksta alusühenduse tasu, TVPlay Home'i puhul ei ole see tegur oluline, kuna ettevõte pakub satelliittelevisiooni lahendust, mitte kaabeltelevisiooni.

Telia kanalite põhipakett maksab kuus 6 eurot, alusühenduse tasu aga 6,33. Eeldusel, et digiboks on inimesel endal olemas, tuleks seega kõiki Eesti HD-kanaleid (lisanduvad TV3 ja TV6, mille mõlema hind on üks euro kuus) hõlmava teleripaketi hind kokku 14,33 eurot kuus.

Elisas maksab odavaim telepakett 4,98 kuus, alusühenduse tasu on 5,99 eurot kuus. Ilma digiboksita tuleb seega koguhinnaks koos TV3 HD ja TV6 HD lisakanalitega 12,95 eurot kuus.

Levikomi "Paras" paketi kuutasu on 5,90€, millele lisandub alusühenduse tasu 6,30€/kuu. Seega oleks aluspaketi hinnaks 12,2 €, millele tuleks juurde veel lisatasud olenevalt soovitavatest HD-kanalitest, iga kanali maksumus lisaks lõpphinnale ühe euro.

TVPlay Home'i kõige odavam pakett maksab 9,99 eurot kuus, kuid selle raha sees ei ole TV3 HD kanalit (mille saab küll eraldi tellida), ega ka teisi Eesti HD-kanaleid (mis puuduvad üldse).

Kes on arengute pärssimise taga?

Maailma esimesi regulaarseid HD-saateid hakati edastama 1990ndate aastate alguses Jaapanis ning USAs, seejuures viimases oli juba 2006. aastaks valdav osa saatjaid üle läinud HD-televisioonile.

Eestis aga toimusid alles esimesed katsesaated 2007. aastal, 2015. aastal hakkasid ETV ja ETV2 üle kaabellevivõrkude edastama HD-sisu, Kanal 2 jõudis HD-sisuni alles 2017. aastal ning TV3 eelmisel aastal.

Teleteenuse pakkujate sõnul ongi peamiselt aeglaste arengute taga telekanalid. "See sõltub iga kanali omaniku otsusest, millist pildikvaliteeti oma vaatajaile pakutakse," ütles Raigo Neudorf Teliast, sama kinnitas ka Taavi Teder Elisast.

Konkreetset ajaraami, millal võiks HD-televisioon Eestis universaalseks normiks saada, ei osanud neist kumbki välja tuua, kuid võimalused HD telesisu vaatamiseks on soovijatel igatahes olemas.