Igasügisene Apple toodete esitlusüritus algab meie aja järgi kell 7 õhtul (10 AM Pacific Daylight Time) Steve Jobsi auditooriumis Apple linnakus Cupertinos, Kalifornias.

Tõenäoliselt esitleb Apple sel üritusel muuhulgas uue generatsiooni (ehk natuke uuenenud) Apple kella näiteks unejälgimise võimalustega ning kolme uut telefoni, mis asendavad mudelirivis iPhone XS, XS Max ja XR mudelid.

Uued telefonid on kõmu tekitanud juba enne esitlust, aga kõmu ei ole mitte elevus ja ootus vaid pigem pettumus. Ilmselt esitletakse juba ülehomme uusi telefone iPhone 11, iPhone 11 Max või 11 Pro ja 11R. Peamine uuendus on fännide arvates parem kaamera, kiirem protsessor, aga nagu needki peetakse iPhone 11 perekonda vananeva telefoni kergeks kohenduseks enne loomulikku surma.

Loomulikult ei puudu esitlusest ka palju furoori tekitanud iOS 13, mille tulek parandab turvalisust ja samas ei paranda. Uus operatsioonisüsteem toob mingeid uusi võimalusi, aga sunnib iPhone 6 ja vanemate mudelite kasutajaid oma telefone välja vahetama. Ja. Nii. Edasi. Esialgu tundub halba olema rohkem kui head, aga kes teab - võibolla suudab tootja meid ikkagi üllatada?

Igatahes, möödunud nädalal saatis Apple osadele meediaväljaannetele kutsed sellele üritusele. Kutsel on näha artikli kaanepildiks olevat mitmevärvilist Apple logo. Viis erinevat erksat värvi, mis vaatavad tagasi Apple vanale kuue värviga logole, mida aastaid tagasi kasutati. Igaüks võib ise mõelda, kas sellel liigutusel on mingi sümbolistlik tähendus?

Analüütikud spekuleerivad, et uus iPhone 11 saab olema pettumust valmistav ning ei meelita ostjaid sellisel hulgal, nagu Apple loodab. Põrutavaid uudiseid uuel telefonil ei ole, aga kuna tegemist on Applega, siis on toodete hinnad muutunud üsna "kosmiliseks." Samas pole seegi uudis. Igatahes on iPhone 11 eeldatavalt väga sama nägu ja tegu, mis tema eelkäija.

Lihtsalt "parem ja kiirem," ei ole tänapäeva tehnoloogiamaailmas enam argument, eriti olukorras, kus konkurendid Samsung ja OnePlus on oma uute mudelitega päris suure sammu edasi astunud nii tehnoloogias kui disainis.

Apple vähikäik paistab välja ka müügis. Käesoleval aastal on Apple iPhone müüginumbrid langenud ca 15% võrra. Kui midagi põrutavalt uut ei näidata, ei taha tarbijad niisama lihtsalt enam maksta üle 1000 USD nutitelefoni eest, mis kipub moraalselt vananema.

iPhone 11 pole veel väljagi tulnud, aga Apple fännid ja asjatundjad ootavad juba järgmist aastat ning järgmist mudelit. Kui seekordset mudelit peetakse juba enne tulekut pettumuseks, siis järgmine iPhone tuleb (loodetavasti, arvatavasti) muudatusega, mis midagi ka sisuliselt tähendavad - stagneerunud disain saab kapitaalremondi ning 2020. aasta iPhone peaks kõigi eelduste kohaselt saama 5G toe.

Ehk siis ootused ja lootused 2019. aasta uuenduste osas on kergelt öeldes madalad, aga suurem muudatus ja ühe telefoninduse etapi lõpp saabub (arvatavasti, ilmselt, loodetavasti) 2020. aasta septembris.

Madalatest ootustest ei räägi mitte Delfi kommentaatorid. Väheseid (l)ootusi järgmise nädala esitlusele on väljendanud näiteks Morgan Stanley ning täpsemini Katy L. Huberty sellest ettevõttest. Ettevõte ja inimene, kelle arvamus loeb.

Aga mitte ainult. Apple analüütik Ming-Chi Kuo saadab välja üsna sama sõnumi. Uue iPhone esitluse eelõhtul räägib mees juba järgmise aasta ootusest. Ta ootab suuri muudatusi aastal 2020, kui uus mudel ettevõtte kasvukõverad uutesse kõrgustesse suunab.

Ei ole väga ilus, kui sisuliselt uue telefoni esitluse eelõhtul juba järgmist mudelit oodatakse. Samas ei ole ka imestada, sest paljud tarbijad ei näe juba praegu mingit erinevust iPhone X ja XS vahel ning ka soovitused on "oluliselt aeglustunud arengu" valguses pigem sedalaadi, et tasub ära oodata 2020. a mudeliuuendus.

Mitme nurga all toimiv Face ID ja tõenäoliselt telefoni tagumisel küljel laiutav hiiglaslik kaamera on ju toredad küll, aga kui disain on jäänud aastate taha ja uus mudel ei eristu, siis on seda ka raske eriliseks pidada. No okei, lubatakse ka paremat aku eluiga, aga sellest räägitakse enne iga mudelit ja tegelikkus on ... natuke erinev.

Igatahes, 10. septembril tõenäoliselt Apple uute toodete esitlus toimub ning kell 19:00 meie aja järgi peaks see algama. CNET teeb otseülekannet enne üritust, ürituse ajal ja pärast seda. Nende ülekannet saab hakata vaatama tund aega varem, Bridget Carey, Iyax Akhtar ja Jeff Bakalar räägivad enne üritust oma ootustest Apple päevale 2019 ning arvamustest. CNETi ülekannet saab vaadata SIIT.

Lisaks sellele on CNET kohal ka Cupertinos toimuval üritusel ning vanemtoimetaja Scott Stein, Shara Tibken ja Dan Ackerman peavad reaalajas blogi esitluselt, mida saab jälgida SIIT.

Kes CNETi vaadata ei taha, võib pöörata brauseri YouTube poole: Sel korral striimib Apple ise üritust otseülekandena YouTubes ning selline praktika on esmakordne.

Nagu juba traditsiooniks saanud, näitab Apple otseülekannet ka oma kodulehel Apple Events alamlehel, sealtsamast leiab ka varasemate esitluste salvestused, kui keegi nostalgitseda tahab. Apple TV omanikud saavad otseülekannet kaeda ka selles oleva rakenduse kaudu.