„Oleme pilootprojekti peal töötanud nüüd juba neli nädalat,“ rääkis Fortele Pactumi kaasasutaja Kaspar Korjus.

Pilootprojekti käigus testitakse automatiseeritud suhtlust Walmarti pikaajaliste tarnijatega. Kuna Walmarti-suurusel ettevõttel võib olla nii palju lepinguid erinevate tarnijatega, et inimesel oleks ääretult raske neid kõiki uuesti üle vaadata ning vajadusel läbirääkida, siis Pactumi tehisintellekt teeb selle ise ära.

„Selle töö automatiseerimine on märkimisväärne rahaline kokkuhoid ja võimaldab leida uut tulu igas suuruses tarnijalt,“ märkis Korjus.
Mis saab edasi? Kaspar Korjuse sõnul on juba piloot rahaline koostöö ning loodetavasti kestab see kaua.

„Enamasti meie pilootprojektid kestavad kuu kuni kolm kuud. Nagu meie kõikide teiste klientidega, on ka meie piloodid tasulised projektid, sest kliendid saavad sellest palju väärtust,“ märkis ta.

KPMG uuringu järgi kaotavad ettevõtted ebaefektiivsete lepingutega 17-40% tehingu väärtusest, sõltuvalt tingimustest. Pactumi enda kalkulatsioonid näitavad, et Fortune Global 500 ettevõtetel on 12 miljoni dollari jagu haldamata lepinguid tarnijatega.

„82% tarnijatest on öelnud, et eelistavad inimeste asemel läbirääkida Pactumi tehisintellektiga. See ei tule üllatusena, kuna süsteem võimaldab kaasata sisulisse läbirääkimisse iga potentsiaalse tarnija – suurtest tegijatest butiikide ja pop-up poodideni,“ ütles Pactumi tegevjuht Martin Rand. „Suurettevõtetel on tavaliselt kümneid tuhandeid potentsiaalseid tarnijalepinguid, mis on jäänud uuendamata. Pactum aitab üle saada läbirääkimistega kaasnevatest keerukustest: ajapuudus, puudulik info ja võimalus luua väärtust lepingu mõlemale osapoolele.“

Pactumi tehisintellekt pakub personaliseeritud ja kallutamata läbirääkimist, et mõlemad osapooled saaksid kasuliku tehingu. Tehisintellekt kasutab selgeksõpitud strateegiaid, et algatada lihtsas vestluskeskkonnas läbirääkimised tarnijaga. Läbirääkimiste tulemusena määratakse ära kompromissid, maksetähtajad, hinnad ja muud tingimused.

Pactumi tehisintellekt sobib kõikidele suurettevõtetele, kellel on pikaajalised lepingud mitmete tarnijatega. Lisaks jaekaubandusele, sobib platvorm ka veebipoodidele, kinnisvarafirmadele, reklaamibüroodele ja transpordiettevõtetele.

Pactumi asutasid endine e-residentsuse juht Kaspar Korjus, idufirma VitaFields kaasasutaja Martin Rand ning endine Starship Technologies’i tehisintellekti juht Kristjan Korjus 2019 aasta septembris.

Ettevõte kaasas miljon eurot kasvukapitali kohalikelt investoritelt, kelle hulka kuuluvad Skype’i kaasasutaja Jaan Tallinn, Skype Eesti endine tegevjuht Sten Tamkivi, Twilio tehnoloogiajuht Ott Kaukver ja TransferWise’i kaasasutaja Taavet Hinrikus.