Väga lühidalt kokkuvõttes on selle kella suurimatest tugevusteks võrreldes see, et kellal on nüüd GPS sisse ehitatud, sellega saab poes kaardi asemel maksta, selles on Spotify äpp, see on eelkäijast poole kergem ning selle aku peab vastu tubli nädala. Ainsaks puuduseks on see, et sellel randmeseadel pole sisseehitatud mälu muusika mahamängimiseks.

Jah, tõepoolest, tegemist üleüldse esimese Fitbiti aktiivsusmonitoriga, millel on GPS sees ja seeläbi mõõdab see jooksu, jalutamise, matka või rattasõidu täpset vahemaad ja paiknemist kaardil. Minu hinnangul on see mis iganes spordikella üks olulisemaid omadusi üldse, ometi pole seda paljudel märksa hinnalisematel spordikelladelgi.

Aasta teisel poolel on lubanud Fitbit teha ka ühe tarkvaralise täienduse ja kui telefon taskus, siis hakkab see kella aku säästmiseks kasutama vajadusel telefoni GPSi. Kui kell kaugel, siis taas kella enda oma.

Lihtne näide, mida pakkus kell ühte lühikest hommikusörki: kaart: kiirus eri lõikudel, kõrguste vahe, jooksev südametöö monitoorimine, kuutatud energia:

Lisaks saab kella sättida mõõtmist puhkepausi ajaks peatama ning tuvastama, millal trenni alustate.

Nagu märgitud, siis teine oluline selle seadme tugevus on see, et ka aktiivsusmonitoriga saab tänasel päeval poes oma kauba eest maksta. Proovisime järele, käib see lihtsalt.

Mobiiltelefonis tuleb Fitbiti äpis esmalt vajutada oma profiilipildile, valida sealt kellamudeli nimi ja seejärel jaotis Wallet. Seal saab sisestada soovitud deebet- või krediitkaardi andmeid ja lisatud andmed kinnitada - Swedbanki puhul suunati korraks Swedbanki äppi turvakoodi saama. Määrata tulb ka kasutaja enda pin-kood.

Kui nüüd näiteks Rimi iseteeninduskassas või letis soovitakse kellaga maksta, siis tuleb hoida all kella vasakul küljel olevat nuppu, sisestada vajadusel eeltoodud PIN-kood ja kella ekraanile ilmub pangakaardi tähis - siis ongi kell valmis selleks, et see pangakaardi asemel vastu kaardilugejat panna. Kõik, nii lihtne ongi - summa läheb kaardilt maha ja ost tehtud rahakotti taskust välja võtmata.

Mis puutub vee kella põhiomadustesse - ehk aktiivsuse monitoorimisse - , siis tarkvaraliselt on uus asi rakendus nimega Actrive Zone Minutes. Kes jälgib kõiki inimese liikumisi ja südametööd ning võrdleb seda seatud eesmärgiga - näiteks minimaalselt 150 aktiivse minuti eesmärgiga nädalas. Lisaks annab see rakendus soovitusi ja jagab mobiilirakenduses asjakohaseid soovitusi.

Üldjoontes tundub, et seadme peamine eesmärk polegi niivõrd mõõta ülitäpselt mõne spordiala tegevusi, kuivõrd oma üldist sportlikku eluviisi ja sellega seotud aktiivsusi, sealjuures pulssi ja distantse. Treeningrežiime on seitse ning välispordi all on see võimeline mõõtma üle 20 erineva spordiala - alates kanuutamisest ja suusatamisest ning lõpetades lumelauasõiduga.

Loomulikult on seadmel olemas tavapärased funktsionaalsused nagu sammude ja kulutatud kalorite lugemine, unekvaliteedi (kerge, sügab, REM) mõõtmine, telefonist märguannete saamine ja muu selline.

Kella välimus ei ole võrreldes eelkäijaga väga palju muutunud. Seadmel on 1-tollise diagonaaliga mustvalge OLED ekraan. Sõnumite lugemiseks tuleb tõmmata sõrmega mööda ekraani alla, aktiivsusnäitajate vaatamiseks üles ning spordialade mõõtmise, Spotify ja muude rakenduste (kalender, alarmid, ilm, sätted) käivitamiseks vasakule. Vasakul serval vajutades saab alati menüüd tagasi liikuda või kui seda alla hoida, siis - nagu eelpool öeldud - käivitada makselahendus, puhke- ja unerežiim või ekraani sees hoidmise funktsionaalsus.

Kell on veekindel, seda kuni 50 meetri sügavuseni. Seega duši all käimiseks pole vaja kella randmelt maha võtta, ujudes mõõdab see ringide läbimise aega. Ujumise mõõtmiseks on see seade ka parajalt väike.

Kella siseküljel on vere hapnikutaseme mõõtmiseks olemas punase valguse ja infrapunavalguse senorid, mille näitude võrdlemisel see tulemus kokku arvutatakse.

Kell on olemas kolmes toonis - must, sinine ja roosakas. Hinnaks peaks Eesti kujunema ligi 150 eurot. Minu arvates tubli aktiivsusmonitoride edasiarendus just GPSi ja maksmisvõimaluse osas.

Kui midagi Fitbiti aktiivsusmonitoride tegijatele soovitada, siis seda, et järgmises versioonis võiks olla juba veidigi mäluruumi, et saaks kella salvestada mõned muusikapalad. Ning miks mitte ka eSiMi funktsionaalsuse. Kui need kaks asja olema, siis saaks mobiiltelefoni sportimise ajaks juba tõesti rahuliku südamega koju jätta- mitte midagi sellest ei juhtuks.