Rootslannad vanuses 40–74 aastat saavad iga kahe aasta tagant kutse mammograafiauuringutele ning seal tehtud röntgenpilte uurivad kaks sõltumatut radioloogi. Vaatamata hästi välja töötatud suure külastatavusega sõeluuringuprogrammile võib vähk välja areneda ka n-ö sõeluuringute vahele jääval ajal. Seda vähiliiki nimetatakse intervallvähiks ja sageli areneb see kiiremini ning sellesse haigestunud naiste suremus on ka suurem.

Nüüd on Stockholmi St Görani Haigla rinnaradoloog ja Karolinska Instituudi doktorant Karin Dembrower ning Karolinska ülikooli haigla ja Kuningliku Tehnoloogiainstituudi teadlastega töötanud välja tehisintellektil baseeruva algorütmi, mis on abiks rinnavähi riski avastamisel.

Tehisintellektiga võib röntgenpiltidelt leida mustreid, mis võimaldavad meil paremini aru saada, kas järgneva 2-5 aasta jooksul on naisel oht jääda rinnavähki,” ütles Karin Dembrower. Veel plaanivad teadlased teha kliinilise uuringu, et testida tehisintellekti Stockholmi mammograafia sõeluuringul.

"Soovin, et läbivaatusel käinud naine saaks analüüse usaldada. Tehisintellekti kui vahendi abil suudame paremini leida vähiriskiga inimesi, mis omakorda annab neile paremad väljavaated raviks," ütles Dembrower.

Uurimisrühmal on juurdepääs andmebaasile, kus on kokku üle kahe miljoni mammograafia abil tehtud röntgenpildi, mida saab kasutada uute tehisintellekti algoritmide testimiseks. Üksikasjad selle andmebaasi kohta on avaldatud ajakirjas Journal of Digital Imaging.